Wat is een goede conditie en hoe kom je eraan?

Je leest vaak over je conditie verbeteren of op peil houden. We weten allemaal dat dit te maken heeft met niet zo snel buiten adem raken, maar wat is conditie nu precies? En hoe zorg je voor een goede conditie?

Wat is een goede conditie en hoe kom je eraan
© Pixabay.com

Wat is een goede conditie?
Als we het over conditie hebben, bedoelen we meestal lichamelijk uithoudingsvermogen. Als je een goed uithoudingsvermogen hebt, ben je in staat om je lichaam aanhoudend te belasten. Je kan een bepaalde kracht of snelheid vasthouden zonder snel vermoeid te raken. Hoe langer je dit kan, hoe beter je conditie is.

Is uithoudingsvermogen precies hetzelfde?
In de volksmond gebruiken we uithoudingsvermogen en conditie door elkaar, maar dit klopt niet helemaal. Conditie bestaat namelijk uit meer dan alleen maar uithoudingsvermogen: er komen vijf grondmotorische eigenschappen bij kijken. Deze worden afgekort als CLUKS:
• Coördinatie
• Lenigheid
• Uithoudingsvermogen
• Kracht
• Snelheid

Je uithoudingsvermogen is dus slechts een deel van je totale conditie.

Hoe kom je aan een goede conditie?
Je conditie verbeteren is een goed idee. Niet alleen omdat het fijn is om zonder gehijg de trap op de kunnen lopen, maar ook omdat het helpt om je lichaam gezond te houden. Met een goede conditie is je risico op ziektes een stuk lager.

Hieronder vind je 10 tips die je aan een goede conditie helpen.

1: Bouw het op
We zijn vaak geneigd om hard van stap te lopen. Lekker fanatiek beginnen, ertegenaan zodat we snel resultaat zien. Als je weinig lichaamsbeweging gewend bent, kan je dit beter niet doen.

Als je ineens fanatiek gaat sporten, is de kans op blessures groter. En dat demotiveert natuurlijk enorm.

Leg daarom de lat niet meteen te hoog, maar bouw het rustig op. Het belangrijkste is dat je volhoudt. Ook als je niet meteen resultaat markt of ziet. De aanhouder wint.

2: Maak een planning
Als je afwacht wanneer je eens tijd overhoudt om aan je conditie te werken of als je wacht tot je spontaan heel veel zin hebt, is de kans groot dat het lang zal duren. Maak daarom eens schema voor jezelf. Wat ga je doen en wanneer? En als het even kan: met wie? Dat brengt ons bij het volgende punt.

Wat is een goede conditie en hoe kom je eraa
© Pixabay.com

3: Samen sta je sterker
Aan je conditie werken is een stuk makkelijker als je het samen doet. Met je partner, buur of vriend(in). Het maakt niet zoveel uit met wie, als het maar iemand is waar je het een beetje gezellig mee hebt.

Door met een ander afspraken te maken, is het makkelijker om jezelf eraan te houden. Als je niemand in je omgeving kan vinden die mee wil doen met je goede voornemen, kan je ook online steun vinden. Bijvoorbeeld in een Whatsapp of Facebook groep.

4: Vergeet je warming up niet
Als je haast hebt, is het verleidelijk om even te sporten zonder warming up. Ook dit is geen goed idee. Een warming up helpt om je sportprestaties te verbeteren en je risico op blessures te verkleinen.

Doe daarom zeker een warming up. Bijvoorbeeld rek- en strekoefeningen of wandelen. Of een combinatie van deze twee.

5: Dagelijkse beweging
Niet alleen sporten telt, ook alle dagelijkse beweging helpt mee. Bijvoorbeeld:
• De trap nemen
• Een rondje wandelen
• Op de fiets naar je werk of om boodschappen
• Je auto wat verderop parkeren
• Je huis schoonmaken
• In de tuin werken
• Met je kinderen of huisdieren spelen

Alle kleine beetjes helpen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *