How to: gezonde zondagbrunch

Het is weer zondag. Alle drukte van de week ligt inmiddels achter je en vandaag kan je lekker rustig aan doen. Fijn uitslapen en erna met de familie/partner/ouders etc. uitgebreid brunchen. Nu klinkt het misschien verleidelijk om mierzoete cornflakes of alcoholrijke mimosa’s uit de kast te halen, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt er ook voor kiezen om een lekkere, maar ook gezonde, brunch te hebben. Misschien weet je niet precies wat gezonde keuzes zijn. Hier zijn enkele lekkere, gezonde ideeën voor jouw perfecte brunch.

How to gezonde zondagbrunch
© Pixabay.com

Tip nummer 1: Gekookte eieren
Eieren zitten bomvol verschillende vitamines en mineralen waaronder vitamine B12, D, fosfor en seleen. Volgens het Voedingscentrum bevat één hard gekookt ei 64 calorieën per ei (50 gram). Daarbij bevat een hard gekookt ei ook nog eens 6,2 gram eiwit. Wanneer je geen liefhebber bent van hard gekookte eieren, kan je er ook voor kiezen om je eieren wat minder lang te koken. Je kan er lekker een beetje zout en peper op doen, of juist als topping op een belegde boterham doen.

Tip nummer 2: Smoothie
De ideale manier om je dagelijkse hoeveelheid fruit binnen te krijgen. Ook is dit een goede optie wanneer je moeite hebt met ontbijten. Kies jouw favoriete fruit en stop dit in de blender, of je pureert het fijn met een staafmixer. Naar wens kan je altijd nog groenten, havermout en/of zaden toevoegen om je smoothie nog lekkerder te maken.

Tip nummer 3: Avocado
Avocado’s zijn een bron van vitaminen, mineralen en vezels. Ondanks dat avocado’s relatief vette vruchten zijn (358 calorieën per 180 gram), zijn deze vetten grotendeels gezond. Daarentegen zit er wel 7,7 gram vezels in deze groene superfood. Geef deze vrucht eens een kans en probeer eens een lekkere avocadotoast te creëren.

Tip nummer 4: Gerookte zalm
Een broodje zalm een lekkere en gezonde optie voor liefhebbers van vis. Per 100 gram bevat zalm 200 kcal. Dit klinkt niet per se als een lage hoeveelheid calorieën voor de brunch, maar gerookte zalm bevat wel veel eiwitten: 25 gram eiwitten per 100 gram gerookte zalm. Daarbij zit er in vis omega 3-vetzuren, die er om bekend staan dat ze je beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het Voedingscentrum geeft daarom ook als advies om 1 keer per week vis te eten.

How to gezonde zondagbrunc
© Pixabay.com

Tip nummer 5: Havermout
Havermout klinkt misschien saai en muf. Mogelijk doet het je denken aan je moeder die vroeger Brinta at. Havermout is tegenwoordig een zeer geliefd ontbijt om enkele redenen. Het vult goed, het zit vol met eiwitten en je kan jouw bord havermout precies zo maken zoals jij dat wilt. Voeg aan je havermout gezonde toppings toe zoals banaan, walnoten of geraspte kokos om je havermout nog lekkerder te maken.

Tip nummer 6: Pindakaas
Wie is er niet groot geworden met een boterham met pindakaas? 20 gram pindakaas telt zo’n 123 calorieën. Ook is het een uitstekende keuze wanneer je eiwitten binnen wilt krijgen: 26 gram eiwitten per 100 gram pindakaas. Daarbij hoeft een gezonde brunch ook helemaal niet tijdrovend te zijn. Je hebt niet meer nodig dan een mes, een pot pindakaas en een boterham/cracker etc. om de pindakaas op te smeren.

Genoeg ideeën om lekker te brunchen met z’n allen. Geniet vooral van het gezelschap en van de rust.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *