5 nuttige tips om je tuin klimaatneutraal aan te leggen en te onderhouden

Klimaatneutrale en duurzaam ingerichte tuinen zijn vandaag de dag helemaal in de mode. Een tuin is doorgaans natuurlijk al aardig ‘groen’ van karakter. Maar een tuin echt klimaatneutraal maken is iets anders. Wat is een klimaatneutrale tuin precies? En hoe kunt u zelf een klimaatneutrale tuinaanleg realiseren? Met de handige en praktische tips die wij voor u hebben verzameld, kunt u snel, efficiënt en voordelig aan de slag om uw voor- en/of achtertuin klimaatneutraal te maken!

5 nuttige tips om je tuin klimaatneutraal aan te leggen en te onderhouden
© Pixabay.com

1. Gebruik meubilair en accessoires van gerecycled of recyclebaar materiaal

Maak qua materiaalgebruik, bijvoorbeeld als het gaat om tuinmeubels en tegels, voor duurzame, gebruikte materialen. Zo kunt u op online marktplaatsen, Facebook, andere online websites of in recyclingswinkels vaak voordelig tweedehands tegels of gebruikt hout kopen. Dit materiaal is vaak nog uitstekend bruikbaar in de tuin. Naast de klimaatneutrale keuze die u hiermee maakt, u steunt immers de circulaire economie, is het fijn dat tuinen op deze manier voordelig ingericht kunnen worden. Tweedehands grondstoffen en materialen zijn natuurlijk een stuk goedkoper dan wanneer u deze nieuw aanschaft.

2. Zorg voor voldoende planten en bloemen

Een belangrijk punt van aandacht als u een klimaatvriendelijke tuin wilt ontwerpen, is de keuze voor voldoende geschikte planten en bloemen. Een groene tuin heeft namelijk meerdere duurzame voordelen. Zo stimuleert u hiermee de biodiversiteit in de uw achtertuin. Planten trekken namelijk dieren en insecten aan, waardoor er letterlijk meer leven in de brouwerij van uw tuin komt. Daarbij zorgen planten en bloemen ervoor dat het CO2-gehalte in de lucht afneemt. Tuinplanten en tuinbloemen zetten namelijk CO2 om in zuurstof.

3. Hergebruik regenwater op een slimme manier

Regenwater hergebruiken is een van de handigste manieren om duurzamer te tuinieren. Koop een goede regenton, waarmee u het hemelwater kunt opvangen. Het water dat u zo verzamelt, kunt u voor meerdere doeleinden gebruiken. Zo kunt u het regenwater benutten om de tuin mee te sproeien en planten en bloemen vochtig mee te houden. Maar, ook dat doen veel mensen: u kunt het ook gebruiken als spoelwater voor uw toilet en zo extra water besparen. In elk geval verbruikt u door het hergebruik van regenwater veel minder kostbaar leidingwater.

5 nuttige tips om je tuin klimaatneutraal aan te leggen en te onderhoude
© Pixabay.com

4. Benut de mogelijkheden van schuurdaken en tuinhuisjesdaken

Heeft u wel eens nagedacht over manieren om uw schuur, tuinhuisje of terrasoverkapping slim te gebruiken? Een groeiend aantal mensen kiest ervoor om de daken in de tuin – zeker als de tuin op het zuiden ligt en veel zonlicht opvangt – te gebruiken om energie op te wekken via zonnepanelen. Uit onderzoeken is gebleken dat u hiermee al snel een kwart van uw totale energiebehoefte kunt opwekken. Deze energie kunt u gebruiken voor uw woning, maar natuurlijk ook om de tuinverlichting, de lamp in de schuur of de vijverpomp te laten werken. Zo kunt u qua stroomgebruik uw tuin eenvoudig energieneutraal maken. En natuurlijk het nodige geld besparen!

5. Maak gebruik van bestaande stekjes

Waarom zou u alle planten en bloemen voor uw tuin per se nieuw moeten kopen? Een toenemend aantal woningeigenaren kiest ervoor om bij bekenden stekjes te regelen, of gebruik te maken van bloemzaadjes van familie, vrienden of kennissen. En verder kunt u, voor nog meer duurzaamheid, ook uw eigen groente en fruit gaan verbouwen. Dat geeft naast een goed gevoel ook een impuls aan een meer duurzame wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *