5 tips om meer vogels in je tuin of rondom je huis te krijgen

Het voorjaar is er weer en dat betekent ook dat de vogels in de weer gaan om hun nesten te bouwen. Veel vogels in de tuin ziet er natuurlijk niet alleen leuk uit voor ons als mensen, maar met het creëren van de ideale tuin voor vogels help je ook de populatie in stand te houden, zodat ook volgend jaar jouw woonomgeving weer volop leeft met de aanwezigheid van allerlei vogels. Ben jij benieuwd hoe je het beste vogels naar jouw huis en tuin lokt? Wij hebben vijf tips verzameld voor je.

5 tips om meer vogels in je tuin of rondom je huis te krijgen
© Pixabay.com

Vogelhuisjes plaatsen

Vogels houden van een veilig plekje, en dat kun je ze bieden door een vogelhuisje op te hangen. Iedere vogelsoort heeft zijn eigen voorkeuren: bijvoorbeeld een grote opening of een kleine opening, of een houten huisje of juist een stenen huisje. Naast deze voorkeuren zijn er nog een aantal punten die voor alle vogelsoorten gelden. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan een aanvliegroute die vrij is van takken. Een veilige en rustige plek, ver buiten bereik van katten is van belang als je een vogel jouw vogelhuisje wilt laten uitkiezen om er te nestelen. Hang het vogelhuisje niet direct naast een terras waar teveel activiteit is. Zorg er ook voor dat het vogelhuisje niet in de volle zon hangt.

Grasveldje

Een grasveldje in je tuin biedt vogels een plek om voedsel te vinden. Het is de ideale plaats voor het zoeken naar wormen en andere insecten. Daarnaast is het natuurlijk ook een fijne plaats voor kinderen en eventuele huisdieren om te spelen en voor jou als volwassene om te ontspannen. Houd wel de kat goed in de gaten!

Varieer met beplanting

Een ruime variatie aan beplanting zorgt ook voor het aantrekkelijker maken van jouw tuin voor vogels. Kies voor hoge en lage bomen en planten, maar ook voor bodembedekkende beplanting, want die zorgt voor een fijne en veilige plaats voor vogels om op zoek te gaan naar insecten en ander voedsel. Een klimplant tegen een tuinafscheiding is hier een goede toevoeging bij. Bessenstruiken en fruitbomen zijn een goede voedselbron voor mensen, maar ook voor vogels. Kies voor fruitbomen en struiken die op verschillende momenten in het jaar vruchten geven.

5 tips om meer vogels in je tuin of rondom je huis te krijge
© Pixabay.com

Waterschaal en vogelvoeding

Het bijvoeren van vogels is niet het hele jaar door noodzakelijk. In de koudere herfst- en wintermaanden en de vroege lente zijn de vogels je erg dankbaar voor het aanbieden van wat extra voedsel. Dit is als het warmer wordt niet meer nodig. Dan zijn vogels over het algemeen prima in staat hun eigen voedsel te vinden. Het hebben van een waterschaal of een andere ondiepe watervoorziening in je tuin kan ook veel toevoegen aan het stimuleren van de vogelpopulatie. De vogels kunnen die waterplaatsen gebruiken om te drinken of om lekker te badderen. Vooral in de warme zomermaanden zullen ze er dankbaar gebruik van maken.

Met bladeren en snoeiafval de ideale plek creëren

Veel mensen hebben de neiging om gevallen bladeren of snoeiafval snel op te ruimen. Dit kun je echter beter niet doen als je vogels wilt aantrekken. Ook gevallen bladeren bieden een goede bron voor insecten en verstopplekken voor vogels. Klein snoeiafval is bovendien ideaal voor vogels als nestmateriaal. Wil je de bladeren en snoeiafval liever toch niet door de hele tuin hebben liggen? Leg ze dan onder de beplanting of in een hoek van de tuin.

One reacties op “5 tips om meer vogels in je tuin of rondom je huis te krijgen

  1. Antwoord
    Selma

    Als je buren niet iedere keer wanneer ze op hun terras gaan zitten chillen hun loeiharde muziek erbij halen, scheelt het ook al een heel eind.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *