7 tips voor een denderende darmflora

De darmflora, een verzamelnaam van de honderd duizenden bacteriën in je darmen, zowel ‘goede’ als ‘slechte’. Deze vele bacteriën geven ondersteuning aan de spijsvertering.
De darmflora heeft vele voordelen voor je lichaam. Het helpt je immuunsysteem en verteringsstelsel door te communiceren met de immuuncellen in de darm en je voeding om te zetten in stoffen die makkelijk op te nemen zijn. Daarnaast maakt de darmflora belangrijke vitamines en vetsoorten die de voeding zijn van je darmwanden. Het is dus van essentieel belang dat de darmflora optimaal werkt. Hier zijn een aantal tips om je darmflora gezond te houden:

7 tips voor een denderende darmflora
© Pixabay.com

Eet meer groente en fruit
In groente en fruit zitten veel oplosbare vezels. Zoals veel mensen weten, bevorderen vezels de stoelgang. De oplosbare vezels dienen als voedingsbron voor de bacteriën in de darm. De bacteriën fermenteren deze vezels en zetten ze om in andere goede stoffen. Fermenteren is een proces waarbij bacteriën stoffen in een product omzetten en de zuurgraad, het uiterlijk, smaak of geur van het product verandert. Voedingsmiddelen zoals banaan, prei, asperge en ui bevatten veel van deze goede vezels.

Vermijd suiker
Producten met veel suiker kan beter zo veel mogelijk vermeden worden, omdat dit een voedingsstof is voor de slechte bacteriën en schimmels in de darmflora. Hierdoor groeien deze bacteriën en schimmels sneller. Probeer te kiezen voor de natuurlijke suikers van groente en fruit in plaats van de toegevoegde suikers in drankjes, koek en snoep.

Eet gefermenteerde producten
Door gefermenteerde producten te gebruiken in je voeding help je de gezonde bacteriën een beetje. Deze producten bevatten al de goede stoffen, waardoor de bacteriën deze niet meer hoeven te produceren. Zuurkool, yoghurt en karnemelk zijn voorbeelden van producten die al gefermenteerd zijn.

Matig het gebruik van antibiotica
Antibiotica wordt gebruikt om de schadelijke bacteriën in de darm te doden, maar heeft als bijwerking ook het doden van de goede bacteriën. Door de aangetaste darmflora na een antibioticakuur is je weerstand verlaagd. Hierdoor is een grotere kans op infecties. Om je darmflora na een kuur weer een boost te geven, is het gebruik van een probioticum aan te raden. Een probioticum bevat levende bacteriën die je weerstand weer zullen opbouwen.

7 tips voor een denderende darmflor
© Pixabay.com

Vermijd stress
Veel stress is nadelig voor een gezonde darmflora. Heb je veel last van stress? Probeer de oorzaak te vinden en deze op te lossen. Zo zorg je niet alleen voor een gezonde geest, maar ook voor een gezond lichaam.

Wees niet té hygiënisch
Natuurlijk is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met hygiëne, zodat er geen schadelijke bacteriën of parasieten in het lichaam komen. Toch is het ook goed om de hygiëne af en toe niet te serieus te nemen. Op sommige plekken leven namelijk ook bacteriën die juist kunnen helpen de darmflora te herstellen.

Wees niet te zuinig met kruiden
Veel kruiden en specerijen gebruiken bij de bereiding van het eten is niet alleen lekker, maar ook bevorderlijk voor de gezondheid van de darmflora. Er leven namelijk goede bacteriën op de oppervlaktes en ze bevatten veel anti-oxidanten, die schade aan de cellen helpen te voorkomen.

Een goede gezondheid kan niet zonder een gezonde darmflora. Met deze tips waak je over de gezonde bacteriën en zullen ze je lichaam zo goed mogelijk laten werken.

One reacties op “7 tips voor een denderende darmflora

  1. Antwoord
    Wim V.

    Voldoende beweging hoort hier ook bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *