5 giftige kamerplanten en hun veilige alternatieven

Er zijn een aantal kamerplanten die prachtig zijn en het goed in huis doen – maar die ook giftig zijn. Veel planten gebruiken gifstoffen om zich te verdedigen tegen plantenetende dieren. In de meeste huishoudens is dat natuurlijk geen probleem. Maar als je huisdieren of kleine kinderen hebt met de neiging om hun tandjes in jouw kamerplanten te zetten, wordt het gevaarlijk.

5 giftige kamerplanten en hun veilige alternatieven
© Pixabay.com

Voorkomen is beter dan genezen. Lees hier welke kamerplanten giftig zijn. En welke planten een mooi alternatief voor deze soorten vormen.

Euphorbia

Deze cactusachtige vetplanten uit Afrika en Azië, die in veel verschillende soorten in de handel beschikbaar zijn, bevatten een wit melksap. Dit sap is giftig, irriteert de huid en de slijmvliezen. Als het sap ingeslikt wordt kan het ernstige gevolgen hebben, zoals menige dorstige woestijnreiziger tot zijn schade heeft ondervonden. Een mooie plant – maar beter om hem te vermijden in een huis met kinderen of huisdieren.

Alternatief: Cactus

Cactussen zijn de Amerikaanse tegenhangers van de Euphorbia. Zij vertrouwen op scherpe stekels om zich te beschermen. Daarom kan een hap nemen van een cactus – als een kind of dier dat al zou proberen – geen kwaad. De vruchten van sommige cactussen zijn zelfs een delicatesse!

Dracaena

Deze palmachtige plant wordt ook wel “drakenboom” genoemd. Dat kan even goed op zijn giftigheid als op zijn indrukwekkende uiterlijk slaan. Een blad van een Dracaena opeten kan leiden tot overgeven, maag-darmklachten en andere narigheid.

Alternatief: Areca

Terwijl veel soorten palmen en palmachtige planten giftig kunnen zijn, is de mooie Areca-palm dat niet. Mocht één van je kleine huisgenootjes er aan knabbelen, dan blijft de schade beperkt tot een verminkte plant.

Dieffenbachia

Deze plant heeft prachtige, grote bladeren met een kleurrijke tekening. Het is helaas echter ook één van de meest giftige planten. Eén hap van de aantrekkelijke bladeren kan leiden tot opzwellen van de binnenkant van de mond, ademhalingsklachten, coma en zelfs de dood. De Dieffenbachia is echt een plant waarmee je geen risico’s wilt nemen!

Alternatief: Maranta (Tiengebodenplant)

Ook deze plant heeft bijzonder mooie bladeren – misschien nog wel mooier dan die van de Dieffenbachia. En het grote voordeel dat hij onschadelijk is voor kinderen en dieren.

5 giftige kamerplanten en hun veilige alternatieve
© Pixabay.com

Hyacint, tulp, herfsttijloos

Dit zijn bolgewassen die prachtige bloemen produceren. De hyacint en de tulp zijn helaas licht giftig. Als je een blad of bloem opeet, kan je gaan overgeven, kun je diarree krijgen en raken je slijmvliezen geïrriteerd. De situatie is nog ernstiger bij de herfsttijloos, een klein bolgewas – dit plantje is dodelijk giftig.

Alternatief: Kaaps viooltje, gerbera of goudsbloem

Deze planten hebben ook mooie bloemen en bloeien bovendien nog langer dan de bolgewassen die we noemden. En deze planten zijn niet giftig, wat ze een veiligere keuze maakt.

Sansevieria

De Sansevieria of vrouwentongen is al lang een favoriete plant voor op de vensterbank. Wat maar weinig mensen weten, is dat de Sansevieria extreem giftig is voor huisdieren. Die kunnen sterven aan een hapje ervan. De effecten van het gif op mensen zijn minder erg, maar ook onaangenaam: je wordt misselijk en gaat overgeven.

Alternatief: Aspidistra

De Aspidistra of Kwartjesplant heeft, net als de Sansevieria, mooie bladeren die recht omhoog groeien. Een aantal rassen heeft ook een mooie gele tekeningen op de bladeren. En de Aspidistra, die ook een gouwe ouwe is onder de kamerplanten, is wél veilig bij inslikken!

One reacties op “5 giftige kamerplanten en hun veilige alternatieven

  1. Antwoord
    Elza

    Ik vind een gewone cactus ook veel mooier dan die giftige euphorbia.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *