Tips voor beginnende vegetariërs

Zoals ieder persoon uniek is, zo kan ook de reden om vegetariër te zijn per persoon verschillen. Een van de meest bekende motieven om geen vlees te eten heeft te maken met dierenwelzijn. Zo kan je het oneens zijn met hoe de vleesindustrie is georganiseerd of is het alleen al het idee van slachten voor jou walgelijk. Daarnaast kan je vanwege gezondheidsredenen of het milieu overwegen om geen vlees meer in je dieet te hebben. Het is ook mogelijk dat je meerdere redenen hebt om geen dieren te eten. Voor beginnende vegetariërs is het vooral goed om in het achterhoofd te houden dat elke verandering in gedrag gepaard gaat met een gewenningsperiode. Dit is niet altijd makkelijk, maar met de juiste voorbereiding en perspectief kan je wel een goed begin maken.

Tips voor beginnende vegetariërs
© Pixabay.com

Wat is een vegetariër?

Dit klinkt eenvoudig, maar er bestaan toch wel een aantal misverstanden rondom het begrip. Simpelweg gezegd is een vegetariër een persoon dat geen enkel soort vlees eet. Een makkelijk ezelsbruggetje is: heeft het gezwommen, gelopen, gekropen of gevlogen? Dan is het niet geschikt. Iemand die af en toe nog vlees eet, heet een flexitariër. Als vegetariër eet je nog wél andere dierlijke producten zoals melk, honing en eieren. Mocht iemand helemaal geen enkele dierlijke producten willen eten, dan is iemand een veganist. Mocht je geen zoogdieren en vogels eten, maar wel zeewezens, dan ben je een pescotariër. Mocht je geen zoogdieren en zeewezens eten, maar wel gevogelte, dan ben je een pollotariër. Dit zijn in het kort de belangrijkste verschillen tussen veganisten, vegetariërs en semi-vegetariërs.

Hoe kan ik mij het beste voorbereiden?

Beginnen aan een vegetarisch eetpatroon gaat meestal niet zomaar en vergt wat voorbereiding. De belangrijkste stap die je kan zetten is onderzoek te doen. Hierbij kan je verschillende sites bezoeken en ervaringen lezen op fora. Daarnaast kan je navraag doen bij “gevestigde” vegetariërs of je kunt door enkele vegetarische kookboeken bladeren. Kijk vooral ook naar de enorme diversiteit aan groenten, fruit, noten, paddenstoelen en bonen die de natuur heeft. Het doel is om je mentaal voor te bereiden op een nieuwe levensstijl. Probeer voorzichtig te experimenteren, bijvoorbeeld door vleesvervangers te gebruiken in je gerechten. Je hebt ze op basis van soja, peulvruchten, granen, groenten en nog veel meer. Genoeg keuze dus om te kijken wat het beste bij je past.

Tips voor beginnende vegetariër
© Pixabay.com

Wat is de beste manier om vegetariër te zijn?

De gouden tip is dat je je niet gedwongen hoeft te voelen om meteen alles goed te doen of op een bepaalde manier. Veelal is geleidelijk veranderingen doorvoeren de beste manier om je lichaam te laten wennen. Doe vooral wat voor jou goed voelt. Wanneer je een routine hebt opgebouwd kan je altijd nog beslissen of je gebruik wil blijven maken van vleesvervangers of dat je deze volledig wil vervangen met groenten, noten, paddenstoelen of bonen. Het is cruciaal om te blijven streven naar evenwicht in je gerechten. Ondanks dat je geen vlees meer eet, wil dat niet zeggen dat je geen ongezonde eetgewoontes kan ontwikkelen, bijvoorbeeld door te veel vegetarische snacks te eten of koolhydraten zoals pasta en aardappelen. Let goed op of je genoeg eiwitten, ijzer en vitamine B12 binnenkrijgt. Regelmatig variëren met je ingrediënten is meestal voldoende, maar er zijn ook supplementen beschikbaar. Blijf doorgaan met uitproberen van nieuwe dingen, dan zal je vanzelf sterker in je schoenen staan als vegetariër!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *