EHBO bij huisdieren

Net zoals bij een mens, kan een huisdier ook in een vervelende situatie terechtkomen. Ook bij huisdieren zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarnaast kan het dier ook last hebben van een ziekte en je dingende hulp nodig hebben. Het is niet altijd mogelijk om direct naar de dierenarts te gaan om je huisdier te laten helpen. Daarom is het handig dat je zelf een aantal EHBO-handelingen kent die je kunt toepassen op je huisdier indien dit nodig is.

EHBO bij huisdieren
© Pixabay.com

Welke EHBO-handelingen kun je zelf uitvoeren op huisdieren?

Door middel van EHBO op huisdieren kun je kleine wondjes op de huid ontsmetten en behandelen. Dit kun je vaak gewoon doen met dezelfde middelen die je ook gebruikt voor mensen. Daarnaast kun je je huisdier ook helpen als deze zich benauwd voelt of wanneer deze vergiftigd is. Ook een aangereden dier kun je vaak zelf nog een aardig end op weg helpen door de juiste handelingen uit te voeren. Het gaat erom dat je niet machteloos hoeft toe te zien hoe je huisdier aan het lijden is terwijl je aan het wachten bent op de dierenarts.

Wat je kan doen als je dier een wondje heeft

Bij grote wonden bestaat er een kans dat het dier dood kan bloeden. Om dit te voorkomen, die je voldoende druk uit te oefenen op de wond. Dit zorgt ervoor dat er minder bloed uit de wond komt. Dit drukken kun je het beste doen met watten of met steriele gaasjes. Als je deze niet in huis hebt, dan kun je dit ook doen met een theedoek. Houd er wel rekening mee dat het dier waarschijnlijk pijn heeft, en dat er een kans bestaat dat je gebeten wordt. Let dus ook goed op je eigen veiligheid.

EHBO bij huisdiere
© Pixabay.com

Wat je kunt doen indien je huisdier het benauwd heeft

Benauwdheid bij dieren kan door verschillende redenen worden veroorzaakt. Een van de redenen kan bijvoorbeeld zijn dat het dier last heeft van zijn hart of dat het zonder zuurstof zit doordat er een obstructie is bij de longen. Bij benauwdheid is er altijd sprake van een spoedsituatie, want ook het lichaam van een dier kan absoluut niet zonder zuurstof. Je merkt dat je dier het benauwd heeft doordat zijn ademhaling veel sneller is dan normaal. Daarnaast is het overmatig hijgen ook een teken hiervan. Controleer de slijmvliezen van het tandvlees of van de tong op kleur. Deze hoort roze te zijn en zeker niet wit of blauw, want dan weet je dat het echt mis is. Vervolgens is het van noodzaak dat je zo snel mogelijk naar de dierenarts gaat.

Een vergiftiging van het dier

Honden en katten likken graag aan van alles en nog wat. Daarnaast zijn honden ook geneigd om van alles op te eten. Er kan in dat geval iets naar binnen worden gewerkt dat vergiftigd is. Om zo spoedig mogelijk en zo goed mogelijk te worden geholpen door de dierenarts is het van groot belang dat je weet wat je dier gegeten heeft. Zo kan de dierenarts bepalen of het dier moet braken of juist niet en hoe de vergiftiging verholpen kan worden om het dier te helpen.

Door zelf een stapje voor te zijn, kun je al heel wat voor je dier betekenen. De volledige zorg zal vervolgens worden overgenomen door de dierenarts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *