Later als ik groot ben … word ik foodtrucker

Ze zijn al bij geen enkel festival meer weg te denken: foodtrucks. Dit, uit de Verenigde Staten overgewaaide, fenomeen is inmiddels een begrip geworden in onze contreien. Veel mensen zitten er dan ook sterk aan te denken om zelf met een foodtruck te beginnen. De vraag is: wat komt daar allemaal bij kijken? In dit artikel gaan we daar een antwoord op geven.

Later als ik groot ben ... word ik foodtrucker
© Pixabay.com

Wat is een foodtruck eigenlijk?
Een foodtruck is een mobiele kleine keuken met een speciaal assortiment van voornamelijk ‘streetfood’. Je kunt hierbij denken aan ijs, friet, hamburgers of wraps, maar ook aan biologische hapjes, vegetarische maaltijden of zelfgemaakte smoothies. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een foodtruck te vinden met een bepaald gerecht. Foodtrucks zijn meestal te vinden op muziekfestivals, maar ook op bruiloften, strandfeesten of speciale foodtruckfestivals.

Een foodtruck beginnen
Je zult natuurlijk eerst een foodtruck aan moet schaffen als je hiermee wilt beginnen. Ze zijn zowel nieuw als tweedehands te koop en van sober tot zeer exclusief ingericht. Voor welk type jij gaat, is voornamelijk afhankelijk van je budget en welk product je wilt verkopen. Het is belangrijk dat je vooraf goed bedenkt wat je met je foodtruck uit wilt stralen en welke kwaliteit je wilt leveren aan je klanten. Pas daar je keuze voor een wagen op aan. Denk er ook om dat je ook nog te maken krijgt met extra kosten als: brandstof, verzekering, stalling, inventaris, gas, elektra en water.

Wat ga je verkopen?
Aangezien er al heel veel foodtrucks zijn, is het belangrijk dat je niet ‘meer van hetzelfde’ gaat aanbieden. Je zal op zoek moeten naar het gat in de markt. Probeer je met jouw etenswaar te onderscheiden van anderen. Een goede tip is dat je iets gaat verkopen dat echt huisgemaakt is: jouw specialiteit. Dat kan natuurlijk van alles zijn, maar er is vast nog wel ergens een recept in de familie dat erg populair is. Dit recept ga je nu aan de rest van de wereld tonen. Wie weet wordt jouw zelfgemaakte chickenburger of wrap wel een grote hit op ieder festival.

Later als ik groot ben ... word ik foodtrucke
© Pixabay.com

De voordelen van een foodtruck
Het hebben van een foodtruck biedt veel voordelen. Zo heb je natuurlijk een grote vrijheid. Met een foodtruck reis je van festival naar festival en van stad naar stad. Je ontmoet iedere keer andere mensen en je bent telkens in een andere omgeving. Voor veel mensen is dat erg inspirerend. Daarnaast kun je de mensen laten zien hoe jij kookt, welke (verse) ingrediënten je gebruikt en hoe jouw product tot stand komt. Als dat er goed uitziet en het ook nog eens goed smaakt, zit je helemaal gebeiteld.

De nadelen van een foodtruck
Het klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk: reizen van plek naar plek, lekker in het zonnetje en goede muziek. In de werkelijkheid betekent het runnen van een foodtruck vooral keihard werken. Mensen willen het liefst snel en allemaal tegelijk eten, je moet een goede kwaliteit voedsel leveren in een korte tijd. Daarnaast ben je vaak nog bezig met allerlei handelingen terwijl het festival al lang afgelopen is. Je maakt vaak lange dagen. Het kan ook zijn dat het de hele maand regent en dan vallen de inkomsten tegen. Soms heb je een vergunning nodig en het aanvragen hiervan kost soms wel drie maanden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *