Sierplanten én smaakmakers: waarom kruiden kweken heerlijk is

Mooi om naar te kijken en lekker op je bord. Dat zijn verse kruiden. Het goede nieuws: zelf kruiden kweken is helemaal niet moeilijk.

Sierplanten én smaakmakers waarom kruiden kweken heerlijk is
© Pixabay.com

Zaaien en platgoed?
Sommige kruiden kan je heel gemakkelijk zelf zaaien. Peterselie en basilicum zijn hier voorbeelden van. Bij meerjarige kruiden, zoals salie, rozemarijn of dragon, is beginnen met een kruidenplantje vaak gemakkelijker. Koop je soms ook verse kruiden in de supermarkt? Als je ze bijna opgebruikt hebt (en goed vochtig gehouden hebt) dan lukt het ook soms om ze te verplanten naar een definitieve plek.

In potten of in volle grond?
Een minikruidentuin samenstellen in een pot of bak? Dat is heel gemakkelijk. Mooi om naar te kijken naast je keukendeur of op je (dak)terras. Enkele voorbeelden van kruiden die het heel goed doen in een pot: bieslook, munt en basilicum. Basilicum is een wat teerder kruid dat een beschutte, warme plek nodig heeft, maar er niet van houdt pal in de zon te staan. Een interessante tip: eenjarige kruiden kun je lang zaaien in potten: rucola bijvoorbeeld tot in de zomer en peterselie zelfs tot in de herfst. Zo kan je er in de winter van genieten.

Ook de volle grond is natuurlijk geschikt om aan het kruiden kweken te slaan. Je maakt je kruidentuin zo groot of zo klein als je zelf wenst. Je kan dan wel best kiezen voor planten die winterhard zijn, zoals citroenmelisse, bieslook, laurier of oregano. Een belangrijk voordeel: je plant ze je één keer en vervolgens groeien ze jaren gezellig door. Nog een gouden raad van Tante Kaat: mediterrane kruiden zoals tijm, rozemarijn en salie plant je best op een zonnige en beschutte plek op een stukje grond dat goed waterdoorlatend is.

Sierplanten én smaakmakers waarom kruiden kweken heerlijk i
© Pixabay.com

Kruiden verzorgen
Kruiden hebben niet zo veel nodig en je hoeft er eigenlijk nauwelijks iets aan te doen. Tijdens het groeiseizoen enkel gieten als het echt nodig is, bij langdurige droogte bijvoorbeeld. Planten in een pot hebben wel meer verzorging nodig. Je moet ze regelmatig water geven en bemesten want de noodzakelijke voedingsstoffen spoelen sneller uit de pot.

Vlinders en andere insecten naar je tuin lokken
Heerlijk zomers gevoel toch, die fladderende vlinders in je tuin? Je lokt heel wat extra exemplaren naar je tuin door lavendel, bieslook, citroenmelisse en bonenkruid aan te planten. Bijen houden dan weer van tijm, zeker als die in bloei staat.

Kruiden drogen
Ook dat is easy peasy. Heb je een mooi voorraadje verse kruiden gekweekt, dan kan je er ook in de winter van genieten als je ze droogt. Pluk de mooiste takjes, zorg dat ze goed droog zijn en hang ze in bosjes ondersteboven. Salie, citroenmelisse en rozemarijn bijvoorbeeld kan je ook droog gebruiken in lekkere gerechten. Lavendel is dan weer heerlijk als decoratie of om af en toe eens aan te ruiken en je herinneringen te laten afdwalen naar die lange, warme zomer in het zuiden van Frankrijk.

Tea for two?
Je gedroogde kruiden doen het trouwens ook prima in een zelfgemaakte kruidenthee. Salie, linde of citroenmelisse zijn evergreens, maar echte theeliefhebbers kunnen niet zonder een kopje muntthee. Het goede nieuws: er bestaan heel wat soorten munt met elk eigen smaaknuances: van de klassieke Marokkaanse munt, tot citroenmunt en de pittige pepermunt. Wat verse gember toevoegen en je waant je in een luxetaverne met je zelfgemaakte thee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *