Kippen houden: zo doe je het

Veel mensen hebben de droom een aantal kippen te houden op hun erf of in hun achtertuin. Het gezellige gekakel spreekt tot de verbeelding en wie wil er nou niet elke dag een vers eitje bij het ontbijt?

Kippen houden zo doe je het
© Pixabay.com

Een toom kippen

Kippen zijn absoluut geen solitaire dieren en het is dus ook niet aan te raden maar één kip te nemen. Ze leven in groepen van meerdere hennen en vaak een haan, maar voor een deftig kakelend groepje in je tuin heb je zeker geen haan nodig. Begin met een kip of drie en je kunt al een leuke start maken.

Kippenrassen

Er bestaan verschillende kippenrassen, met elk hun eigen kenmerken. Je zou kunnen kiezen voor een oer-Hollands ras als de Barnevelder of het Twents hoen, maar ook een Amerikaans ras als de Wyandotte is erg populair, omdat je dit ras in veel soorten en maten vindt en de kippen van dit ras vaak erg aanhankelijk zijn.

Verdiep je dus op voorhand in wat jij zoekt in een kip: wil je een kip die veel eieren legt of wil je misschien juist een knuffelig exemplaar, dat jou snel herkent? Wil je wellicht pronken met je kippen en aan tentoonstellingen deelnemen met je gevederde vriendinnen? Kies dan bijvoorbeeld voor een mooie sierkip.
Kippen worden primair vaak ingedeeld in sier- en legkippen. Sierkippen leggen minder eieren dan de legkippen, maar worden vaak weer veel ouder. Met een goede verzorging kun je wel zeven á acht jaar plezier hebben van je kip!

Kippen houden zo doe je he
© Pixabay.com

Ruimte en hygiëne

Hou bij het kiezen van een geschikt kippenras zeker ook rekening met de hoeveelheid ruimte die je nodig hebt voor het houden van kippen. Een groot kippenras heeft immers meer ruimte nodig dan bijvoorbeeld een krielkip.

Een grote kip heeft al gauw een nachthok nodig met een oppervlakte van een vierkante meter per kip en een ren of buitenruimte van minimaal anderhalve vierkante meter per kip, terwijl een klein ras toe kan met beduidend minder. Zorg ervoor dat je bij het aanschaffen en/of bouwen van het kippenverblijf kiest voor een verblijf waar je zelf gemakkelijk toegang tot hebt; dat maakt het onderhoud van het hok en de verzorging van je kippen een stuk gemakkelijker!

Het houden van kippen dient hygiënisch te gebeuren. Kippen zijn gevoelig voor parasieten, dus zorg bijvoorbeeld voor gladde wanden in je nachthok, zodat bloedluizen geen kans krijgen. Uiteraard hebben je kippen toegang tot fris, schoon water en natuurlijk geef je ze uitgebalanceerde voeding. Wissel op granen gebaseerd voer af met groenvoer en verwen ze soms met meelwormen of een beetje kattenvoer.

Pikorde voorkomen

Niet onbelangrijk, naast voldoende ruimte, goed voer en een uitstekende hygiëne, is het feit dat je kippen verrijkingsmateriaal moet aanbieden. Kippen die zich vervelen, gaan vaak hun soortgenoten pikken, wat nare gevolgen kan hebben. Door de kippen uit te dagen met materiaal dat ze naar hartenlust kunnen onderzoeken, kun je dit gedrag voorkomen én het is ook nog eens erg amusant om naar jouw ontdekkende kippen te kijken. Je zult gauw zien dat je verschillende karakters kunt onderscheiden.

Al met al is kippen houden een leuke hobby. Als je jezelf goed hebt laten informeren over het houden van kippen en wanneer je de kip kiest die bij je past, dan heb je gegarandeerd jaren aan gevederde gezelligheid in je tuin!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *