Maak je eetgewoonten duurzaam met deze tips

Leef een duurzamer leven. Hoe vaak heb je er niet bij stilgestaan dat je sommige gewoontes in je routine moest veranderen om goed te doen voor de planeet waarop je leeft? Het verminderen van de tijd in het bad, het uitschakelen van de lichten in de kamers die niet worden gebruikt, het prioriteren van het gebruik van het openbaar vervoer wanneer dat mogelijk is, zijn enkele van de acties die je waarschijnlijk al veranderd hebt in je dagelijks leven.

Maak je eetgewoonten duurzaam met deze tips
© Pixabay.com

Maar heb je er ooit bij stilgestaan om aan je eten te denken? We hebben een aantal tips opgesomd om je voedsel op een praktische manier te verduurzamen!

Vermijd het gebruik van verpakkingen (tenzij deze biologisch afbreekbaar zijn)
De plastic en papieren verpakkingen die een groot deel van het voedsel dat we momenteel consumeren vergezellen, zijn enkele van de hoofdverantwoordelijken voor de toename van de afvalproductie op de planeet.

Voor degenen die niet willen samenwerken met de grote hoeveelheid geproduceerd afval, is het een goed idee om prioriteit te geven aan de consumptie van verse voedingsmiddelen die geen verpakking nodig hebben of gebruik maken van hun biologisch afbreekbare versies.

Let op je kookgewoonten
Natuurlijk is het gebruik van een pot om je eten individueel te koken een veel praktischer manier om je maaltijden te bereiden. Maar wat als je dit moment neemt om het begrip duurzaamheid in de praktijk te brengen?

Een goede strategie is om stoom uit een rijstkoker te gebruiken, bijvoorbeeld om groenten of groenten te koken. Een ander goed idee is om het water dat gebruikt wordt om groenten te koken te hergebruiken in andere recepten, zoals bonen, rijst of zelfs pasta. Heb je daar ooit aan gedacht?

Leg thuis een kleine tuin aan
Heb je een beetje ruimte in je raam waar wat potten in passen? Of een groot balkon waar je wat zaailingen kunt planten? Dit is de perfecte gelegenheid om een kleine tuin thuis te maken en je voedsel te verduurzamen.

Er hoeft geen ruimte te zijn voor grote groente- of fruitplantages. Door simpelweg te kiezen voor het planten van kruiden en specerijen doe je al enorm veel goeds voor de planeet en jouw voedsel! Wat dacht je van het aanleggen van een verticale tuin voor je huis?

Maak je eetgewoonten duurzaam met deze tip
© Pixabay.com

Gebruik waar mogelijk 100% van jouw voedsel
De mogelijkheid om te profiteren van alles, van de schelp tot de kleine stukjes die overblijven van voedsel, is essentieel om voedselverspilling te minimaliseren, je voedsel voedzamer te maken en natuurlijk om geld te besparen.

Er zijn verschillende eenvoudige recepten die meestal worden vergeten ten voordele van traditionele recepten. Breng de volgende keer dat je naar de keuken gaat wat in de praktijk!

Waardeer de consumptie van biologisch voedsel
Biologische producten zijn producten die een duurzame productie in alle stadia doorlopen, waarbij de schade aan het milieu tot een minimum wordt beperkt.

Biologisch voedsel kan bestaan uit fruit, groenten, vlees en zelfs sommige geïndustrialiseerde producten zoals brood, koekjes en pasta. Bekijk gewoon het biologische zegel op de verpakking om te weten dat je een duurzaam product mee naar huis neemt.

Geef de voorkeur aan regionale en seizoensgebonden producten
Door te kiezen voor de aankoop van het voedsel dat in jouw regio wordt geproduceerd – en in het juiste seizoen van de productie – wordt de lokale handel gestimuleerd en worden grotere gevolgen voor het milieu voorkomen, die kunnen worden veroorzaakt door het transport, de opslag en de houdbaarheid.

Dit zijn slechts enkele tips om je voedsel elke dag te verduurzamen. Wat heb je al gedaan om je routine te veranderen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *