Zelf je cholesterol verlagen

Cholesterol, voor de een iets bekends en voor de ander een groot vraagteken. Wat is cholesterol eigenlijk? En wat doet het met je lichaam?

Zelf je cholesterol verlagen
© Pixabay.com

Cholesterol is een vetachtige stof dat in ons bloed in de vorm van bolletjes vervoerd wordt. Het laagje eiwit om het bolletje zorgt ervoor dat het met onze bloedstroom mee kan naar de juiste plek in ons lichaam. Onze lever maakt cholesterol aan, maar ook via onze voeding komt het in ons lichaam. Ondanks dat cholesterol een slecht imago heeft, heeft ons lichaam het ook wel degelijk nodig. Het is een bouwsteen voor onze cellen en hormonen. Het slechte imago is daarentegen ook niet geheel onterecht. Cholesterol kan zich namelijk afzetten op de wanden van de slagaders, waardoor hart- en vaatziekten kunnen ontstaan. Het is daarom belangrijk bewust te zijn van de hoeveelheid cholesterol in je bloed en te verlagen waar nodig. Hier zijn een aantal manieren om je cholesterol te verlagen:

Gezond voedingspatroon
Een gezond eetpatroon heeft een positieve invloed op je gezondheid en kan dan ook het cholesterolgehalte in je bloed verlagen.
Minder verzadigde vetten
Het is belangrijk om relatief weinig verzadigde vetten te eten. Ze verhogen in tegenstelling tot onverzadigde vetten het gehalte. Roomboter en harde margarine zijn producten met veel verzadigde vetten en kan je dus beter zo veel mogelijk vermijden.
Magere zuivelproducten
Melk, kaas en zuivelproducten zijn onmisbaar in een gezonde voeding. Toch bevatten deze voedingsmiddelen veel verzadigde vetten. Het is daarom verstandiger om de magere variant van deze producten te nemen.
Matig de vleesinname
Ook vlees bevat een mate van cholesterol. Het wordt daarom ook aangeraden niet elke dag vlees te eten, maar ook te variëren met goede vervangers, zoals vis, vegetarische producten, eieren en peulvruchten. Vooral orgaanvlees en producten waar orgaanvlees in is verwerkt, bevatten een hoger cholesterolgehalte.
Drink gefilterde koffie
Sommige soorten koffie bevat het stofje cafestol, dat het cholesterol gehalte in je bloed verhoogt. Hoe minder de koffie gefilterd is, hoe minder cafestol de koffie bevat. Kookkoffie en koffie uit een cafetière kan daardoor ook beter vermeden worden.
Eet genoeg vezels
Vezels leveren niet alleen een positieve bijdrage aan de spijsvertering, maar ook aan het cholesterolgehalte. Vooral vezels uit volkoren producten en fruit verlagen de hoeveelheid cholesterol in het bloed. Er wordt daarom ook aangeraden ongeveer dertig à veertig gram van deze vezels te eten.

Zelf je cholesterol verlage
© Pixabay.com

Beweeg voldoende
Mensen met een te hoog gewicht hebben vaak ook een te hoog cholesterolgehalte. Afvallen door middel van gezond eten en genoeg bewegen kan dit gehalte dan ook verlagen. Maar ook voor mensen met een gezond gewicht is het belangrijk om voldoende te bewegen om het cholesterolgehalte onder controle te houden.

Rook niet
Een te veel aan cholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Roken verergert dit risico. Tabaksrook vernauwt en beschadigt de slagader waardoor roken samen met een te hoog cholesterol een dodelijke combinatie kan zijn.

Cholesterol hebben we nodig, maar een te veel aan cholesterol in ons bloed is slecht voor onze gezondheid. Wees hier bewust van en probeer met deze manieren een gezond cholesterolgehalte te bereiken of te behouden. We hebben immers maar één leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *