Vlooien voorkomen en bestrijden bij je huisdier

Vlooien zijn parasieten die zich vast nestelen als zuignappen in de vacht van een huisdier. Zij bevoorraden zich met het bloed van dieren en zorgen voor vervelende jeuk bij mensen en dieren. Wanneer je herhaaldelijk wordt geïnfecteerd met vlooien, kan dit zelfs leiden tot een allergie voor vlooien. Hoe voorkom je nu vlooien en wat kan je er aan doen: enkele praktische tips.

Vlooien voorkomen en bestrijden bij je huisdier
© Pixabay.com

Hoe weet ik nu of mijn huisdier vlooien heeft?

Wanneer je huisdier zich veel achter de oren krabt, is het aangeraden om de vacht van dichtbij te controleren. Wanneer je de vacht helemaal aan de kant probeert te schuiven, kan je zien of de huid van je huisdier last heeft van vlooien of niet. Als je zwarte plekjes tegenkomt, zijn dat vaak uitwerpselen van de vlooien en duiden op een besmetting van deze parasieten. Met een speciaal ontworpen vlooienkam, kan je deze vervelende parasieten makkelijk opsporen en verwijderen. Het is overigens een groot misverstand dat een besmetting met vlooien in verband wordt gebracht met hygiëne. Elk huisdier kan trouwens slachtoffer worden van vlooien.

Hoe kunnen huisdieren vlooien oplopen?

Het overgrote deel van de mensen zijn er heilig van overtuigd dat vlooien overspringen van het ene huisdier op het andere. Recent uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat dit verhaal tot het rijk der fabeltjes behoort. Over het algemeen loopt een huisdier – zoals een hond – vlooien op uit de naaste omgeving. Zo werkt het in de praktijk:

  • een vlo die volwassen is doet zich tegoed aan het bloed van een kat of een hond
  • vervolgens kan diezelfde vlo honderden of zelfs duizenden eitjes leggen
  • heel veel eitjes vallen onschuldig op de grond
  • uit die onooglijke minuscule eitjes ontstaan larven die in hoekjes kruipen waar het heel duister is
  • die larven eten uitwerpselen van vlooien op
  • daarna ontwikkelen ze zich in een pop als een volwassen vlo
  • door trillingen en warmte ziet de vlo het levenslicht
  • de vlo wacht af totdat er een kat of een hond passeert en springt op de huid
  • na de bloedinname begint de cyclus weer van vooraf aan

Maar hoe wordt dan een heuse vlooienplaag geboren?

Zoals eerder vernoemd houden poppen van heel veel trillingen en de nodige warmte. Als één van die twee factoren ontbreken, komen de poppen niet aan de oppervlakte. Dat is trouwens ook de hoofdreden waarom een plaag van vlooien zich vaak ontwikkelt in huis na een lange afwezigheid. Denk maar aan de vakantieperiode. De trillingen ontbraken als er geen leven in huis is. De poppen wachten zolang totdat ze letterlijk en figuurlijk op ‘springen’ staan. Het is meteen het startschot van een vlooienplaag. In die mate zelfs dat je benen eveneens het zwaar te verduren krijgen.

Vlooien voorkomen en bestrijden bij je huisdie
© Pixabay.com

Welke behandelingen bestaan er om vlooien te voorkomen en tegen te gaan?

Regelmatig stofzuigen

Wanneer je vlooien opspoort, doe je er goed aan om de eitjes te verminderen door te stofzuigen. Vooral de ligplaatsen van de kat of de hond zijn vaak broeihaarden voor vlooien.

Voldoende bestrijdingsmiddelen op de markt

Er zijn voldoende bestrijdingsmiddelen voor vlooien op de markt die niet schadelijk zijn. en zijn makkelijk toe te dienen. Je kan best raad vragen bij een dierenarts. Shampoos en poeders zijn middelen die vroeger werden gebruikt, maar het is bewezen dat ze weinig of niet efficiënt zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *