Welk gezelschap heeft mijn gezelschapsdier nodig?

Iedereen wil natuurlijk enkel het beste voor hun favoriete huisdier. Dit betekent ook voldoen aan hun sociale behoeften. Maar waar heeft jouw huisdier eigenlijk nood aan als het aankomt op gezelschap? Soms hebben dieren echt nood aan een soortgenoot om mee om te gaan, maar het kan ook zijn dat ze aan hun baasje genoeg hebben of liever alleen zijn.

Welk gezelschap heeft mijn gezelschapsdier nodig
© Pixabay.com

Honden en katten

Honden en katten zijn de populairste huisdieren, maar op sociaal vlak ook het meest complex. Op de vraag ‘heeft mijn hond of kat een soortgenoot nodig om gelukkig te zijn?’ is het antwoord eigenlijk ja én nee. Honden en katten hebben natuurlijk wel aandacht nodig, maar deze kan ook perfect gegeven worden door een mens. Zolang je vaak met je dierenvriend speelt en hun lekker vertroetelt, zullen ze normaal niet eenzaam worden. Als het gaat om soortgenoten, zal het meer afhangen van het karakter van je huisdier. Sommige honden zijn liever op zichzelf, terwijl andere graag met hun soortgenoten omgaan en voor katten geld hetzelfde. Als je toch een extra dierenvriend in huis wilt halen kun je jezelf dus beter voorbereiden op de kans dat het mis loopt en de introductie langzaam laten verlopen. Tussen een hond en een kat loopt het trouwens ook vaak fout, al hoeft dit zeker niet de regel te zijn.

Knaagdieren

Hier hangt het sterk af van de soort. Konijnen hebben sowieso een metgezel nodig, zelfs als ze dagelijks aandacht krijgen van een mens worden ze snel eenzaam als ze niet op zijn minst in paar worden gehouden. Om je konijn gelukkig te houden hebben ze dus een vriendje nodig. Cavia’s zijn ook blijer met zijn tweeën. Hamsters daarentegen zijn solitaire dieren en moeten alleen gehouden worden. Dierenwinkels gaan hier vaak in de fout en proberen klanten meerdere hamsters aan te smeren. Dit is een slecht idee, want zelfs als het even lijkt goed te gaan, worden hamsters snel territoriaal en uiteindelijk beginnen ze te vechten, met alle gevolgen van dien. Muizen en ratten leven dan weer in groep en kunnen niet alleen gehouden worden. Groepjes van minstens drie doen het goed, al moet je altijd in de gaten houden of er toch geen ruzie komt. Fretten worden net als konijnen best in paren gehouden.

Welk gezelschap heeft mijn gezelschapsdier nodi
© Pixabay.com

Vissen en vogels

Bij vogels is de nood voor gezelschap sterk afhankelijk van de soort. Aandacht is altijd een behoefte, maar sommige soorten hebben genoeg aan menselijk contact, terwijl andere een vriendje nodig hebben zodat ze nooit alleen zijn. Grasparkieten bijvoorbeeld worden sneller eenzaam. Duiven worden ook altijd in grotere groepen gehouden, zodat ze constant sociaal contact kunnen hebben. Maar een papegaai zal ook zeker alleen gehouden kunnen worden, zolang hun baasje hun vaak genoeg aandacht geeft. Het is dus beter om te bekijken wat elke vogelsoort nodig heeft en welke het beste bij je past. Voor vissen is het wel aangeraden om ze altijd minstens in paar te houden, ook omdat ze eigenlijk kijkdieren zijn. Hun sociale behoefte kan dus onmogelijk door een mens voldaan worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *