De tijd dat oude meubels opknappen iets was voor mensen die weinig te besteden hebben, is al lang voorbij. Sterker nog: het is helemaal hip om oude kasten, bedden, tafels en stoelen op te pimpen. Zeker in de maatschappij van nu, waar weggooien wat nog bruikbaar is, niet meer ok wordt gevonden. Niet voor niets beleven bijvoorbeeld Gratis ophalen groepen op social media hoogtijdagen. Regelmatig moet er worden geloot, of kiest de gever iemand uit.
Het begin
Heb je zelf een kastje waar je op uitgekeken bent? Of heb je die tafel van oma al heel lang in de schuur staan? Verdiep je dan in de mogelijkheden om een meubel als dit weer bruikbaar te maken. Je kan ook op zoek gaan naar precies dat houten bed of die stoelen uit de jaren zeventig die jij in jouw interieur wil hebben. Rommelmarkten, braderieën en brocantes zijn daarvoor de juiste plekken. Maar ook in de genoemde groepen op social media worden vaak gave oude meubels aangeboden.
Hout voorbehandelen
Bij het opknappen van jouw favoriete meubel is het zeker bij hout belangrijk dat je het op de juiste manier behandelt. Als je niet weet waarmee het eerder is behandeld, is er een eenvoudig trucje. Breng een druppeltje terpentine aan op jouw meubel. Maakt de terpentine het hout blank, dan is het eerder behandeld met olie of was. Gebeurt dat niet, dan is vernis of lak gebruikt.
Het is het beste om oude lagen helemaal te verwijderen. Op oude lak breng je met een kwast afbijtend middel aan. Daarna haal je het met een mesje of krabber meestal makkelijk weg. Werkt dat niet naar behoren, gebruik dan een schuurmachine. Was haal je weg met behulp van een staalborstel. Schuur altijd in de richting van de houtnerf.
Vervolgens reinig je het hout met ammonia of aceton, en water (niet teveel!).
Het behandelen van jouw meubel
Na deze voorbehandelingen kan je je meubel in de was zetten. Deze breng je aan met een doek of zachte borstel, terwijl je ronddraaiende bewegingen maakt. De volgende dag wrijf je jouw nieuwe meubel zacht schoon.
Een andere manier van opknappen is oliën. Ook dit doe je met een doek en door het volgen van de houtnerven. Wordt het meubel veel gebruikt, dan is het verstandig om een laklaag aan te brengen. Dat maakt het meubel een stuk krasbestendiger.
Een nieuwe look
Er zijn allerlei manieren om jouw gepimpte nieuwe meubel een compleet nieuwe look te geven. Als je een meubel niet zo behandelt als hierboven beschreven, behoudt het meer zijn (bijna) antieke look. Als je verschillende kleuren verf aanbrengt en die vervolgens schuurt, creëer je een wat ruigere look. Je maakt een meubel ook wat ouder door er wat witte of grijze verf op te strijken en die ook weer deels weg schuurt. Hier en daar kan je ook zoveel schuren dat de oudste laag tevoorschijn komt. Nu komt de hele historie van jouw meubel bloot te liggen.