Rust in lichaam en geest? Je woning is hier ideaal voor!

Wie streeft er niet naar rust in geest en lichaam? Iedereen toch? Eén ding is zeker: jij kunt er zelf voor zorgen om zoveel mogelijk in een rustige omgeving thuis te komen. Hoe je dit doet? Het zit ‘m soms in de kleine details. In dit artikel lees je onze tips om lekker tot rust te komen in je eigen huis.

Rust in lichaam en geest Je woning is hier ideaal voor!
© Pixabay.com

1. Opgeruimd staat netjes
Een interieur dat vol spullen ligt straalt allesbehalve rust uit. Denk aan stapels boeken, je elektronica toestellen met kabels of het speelgoed van de kinderen. Ruim op. Desnoods koop je nog een paar extra kasten aan om al je spullen te kunnen opbergen. Opruimen is ook hét ideale moment om te ‘ontspullen’. Doe weg wat je niet meer gebruikt, zo eenvoudig is dit.

2. Ga voor comfort
Een bankstel dat er hard en te strak uitziet of stoelen met hoekige vormen zijn weinig uitnodigend. Het geeft je een niet zo aangenaam gevoel en je wordt er onrustig van. Bovendien zul je in dergelijke types van zitmeubelen ook niet zo makkelijk gaan neerzitten of -liggen om te onthaasten. Zorg voor zitmeubelen die aangenaam zijn en waarin je wil echt neerploffen.

3. Gebruik rustige kleuren
Felle kleuren zoals rood, oranje, paars, hevig blauw of fel groen wakkeren de zintuigen aan. Als je rust wilt, hou je dan bij rustige kleuren zoals gebroken wit, beige, donker bruin, pastelkleuren en naturel hout.

4. Groepeer je accessoires
Denk hierbij aan fotolijsten, bloempotten of vazen en schotels. Veel foto’s verspreid over de ganse muur of talloze bloempotten verdeeld over een ruimte creëren minder rust dan wanneer je ze samenbrengt. Combineer ze en maak er een mooi geheel van.

5. Breng eenheid in je woning
Hiermee bedoelen we dat je bepaalde objecten in dezelfde uitvoering op verschillende plekken in je woning kunt integreren. Denk bijvoorbeeld aan overal dezelfde stijl van verlichting, dezelfde stoffen voor al je overgordijnen of dezelfde vloeren overal in je huis. Het zijn herkenningspunten die je een vertrouwd gevoel geven, waar je je ook in je huis bevindt.

Rust in lichaam en geest Je woning is hier ideaal voor
© Pixabay.com

6. Heb aandacht voor sfeerverlichting
Fel licht dat rechtstreeks in je ogen schijnt, is not-done als je rust wilt. Ga voor lampenkappen die diffuus licht verspreiden en lichtelementen die warm wit licht uitstralen. Denk ook aan dimbare verlichting.

7. Zorg voor aangename geuren
Een geurtje in huis kan rust brengen. Denk aan potpourri of geurkaarsen van lavendel, kaneel of lotus. Vooral in de woonkamer en de badkamer zijn geurtjes rustgevend.

8. Kies voor rustige muziek
Denk in je woninginrichting ook aan een muziekinstallatie en kies een assortiment van rustige muziek. Als je wat stress voelt opkomen, luister je naar hemelse muziek, het geluid van een kabbelend beekje of vogeltjes die fluiten en je wordt vanzelf rustig.

9. Voorzie je eigen ‘zen’ plek
Het is zeker geen schande om je af en toe terug te trekken in je eigen coconnetje. Voor de ene is dit zijn mancave, voor de andere is dit de hobbykamer of je eigen badkamer. Zeker als je een drukke baan en daarbij nog een groot gezin hebt, is me-time geen overbodige luxe. Creëer je eigen plek waar je niet gestoord wordt en waar jij tot rust komt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *