Zo help je mee aan het redden van de bijen

De bijenpopulatie gaat de laatste jaren sterk achteruit. Het is hoog tijd om hier iets aan te doen. Bijen zijn namelijk nuttige insecten. Ze helpen mee met de bestuiving van bloemen en planten. Wist je dat jij, zelfs zonder imker of kenner te zijn, hiertoe je steentje kunt bijdragen? Hoe het komt dat er minder bijen zijn en hoe je precies kunt helpen, leggen we hieronder uit. Lees je even mee?

Zo help je mee aan het redden van de bijen
© Pixabay.com

Waarom het vijf voor twaalf is
Bijen worden bedreigd doordat er minder voedsel beschikbaar is en ze minder beschutting vinden. Hun gezondheid gaat achteruit door pesticiden, parasieten en ziektes. Ook klimaatverandering en vervuiling spelen een rol.

Bijen houden van bloemen
Zet dus zoveel mogelijk bloemen in je tuin en zorg voor een variatie aan soorten, zodat er gedurende vele maanden bloei is. Een bloemborder met verschillende soorten inheemse soorten is perfect voor de bijen. Kies niet voor dubbele bloemen. De meeldraden en stampers van deze soorten werden kunstmatig geselecteerd om te vervormen tot bloembladen.
Vergeet niet om bloembollen te planten. Zo hebben de bijen reeds vroeg in het voorjaar voedsel. Krokussen, druifjes, anemonen, sneeuwklokjes en sierui zijn hier ideaal voor.

Het kan ook zonder (sier)tuin
Heb je geen siertuin? Dan heb je misschien wel een dak waar beplanting op kan. Groendaken trekken bijen aan, zeker wanneer ze de juiste planten bevatten.
Enkel een balkon? Vervang de traditionele petunia’s en begonia’s eens door bijvoorbeeld grasklokjes of ezelsoren. Bijen zijn er dol op. Of kweek kruiden op je balkon. Wanneer de lavendel, salie en marjolein gaan bloeien, trekken ze veel bijen aan.
Ook een moestuin kan een bijenlokker zijn. Een bij wordt heel erg blij van prei, ui, courgette, aubergine en paprika. Wanneer je minstens één ui of prei laat doorschieten en bloeien, is het helemaal feest.

Zo help je mee aan het redden van de bije
© Pixabay.com

Bijen gaan graag op hotel
Het overgrote deel bijen leeft solitair. Probleem is dat ze steeds minder woonplaatsen vinden in de natuur. Maar daar kan jij wat aan doen. Creëer bijkomende woonst door te zorgen voor een hotel. Dat kan je zelf maken of kant-en-klaar kopen. De aankoop ervan hoeft slechts éénmalig te gebeuren. Een bijenhotel gebruik je meerdere jaren na elkaar. Het is trouwens een misvatting dat dit kennis en werk vergt. Een bijenhotel moet je niet onderhouden. De bijen zorgen zelf voor alles. Ze metselen hun gangetjes dicht zodat de larven de winter kunnen doorbrengen en de nieuwe bijen maken het jaar erop alles van binnenuit weer open. Hang het bijenhotel gewoon op een zonnige plaats uit de wind.

Wees niet te actief in het najaar
Laat het najaarsonderhoud van je tuin voor wat het is. Bijen overwinteren namelijk graag in uitgebloeide bloemstengels. Bijkomend voordeel: je planten zijn extra beschermd tegen vorst. Afgevallen bladeren doe je trouwens beter niet in de groenbak. Strooi ze op de aarde, want bijen nestelen zich graag in de grond.

Milieuvriendelijk graag!
Pesticiden zijn een pest voor de bijenbevolking. Heb dus aandacht voor het milieu bij het aanleggen en onderhouden van je tuin. De bijen zullen je dankbaar zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *