4 prima tips om zuinig met energie om te gaan en toch comfortabel te leven

Het gebruik van energie thuis beperken, maar toch comfortabel kunnen blijven leven: wie wil dat nu niet? De combinatie lijkt ingewikkeld en onmogelijk, maar gelukkig zijn er tal van manieren om én duurzaamheid én comfort te combineren. Hoe kunt u slim omgaan met energie, zonder in te boeten op uw levenskwaliteit? Hieronder hebben we de beste adviezen voor u verzameld om qua energie het aangename met het nuttige te combineren. Kies ook voor een beter klimaat en milieu, én een relaxte levensstijl!

4 prima tips om zuinig met energie om te gaan en toch comfortabel te leven
© Pixabay.com

1. Let op bepaalde vaste lasten, zoals energiegebruik & boodschappen

Een van de manieren om tegelijk zuinig te leven qua gebruik van energie én tegelijk lekker te wonen en leven, is door goed te letten op uw belangrijkste kostenposten. Veel vaste kosten van huishoudens zitten in het gebruik van energie (stroom en gas), autogebruik en de kosten van de boodschappen. Door kritische te kijken naar uw autogebruik en vaker de fiets te pakken, kunt u al tientallen tot honderden euro’s per jaar besparen. U verbruikt namelijk veel minder conventionele energie; minder brandstof dus. Fijn is daarbij dat u veel extra beweging krijgt omdat u vaker de fiets neemt. U bespaart geld, hebt oog voor het milieu en wordt er gezonder van! Hetzelfde geldt voor het gebruik van energie. Zet de verwarming een uur voor het slapengaan een paar graden lager. Leer uzelf aan om verlichting uit te schakelen als u een ruimte verlaat. En onderzoek de mogelijkheden om over te stappen, geheel of gedeeltelijk, op gebruikmaken van zonne-energie.

2. Bespaar doelbewust op uw waterverbruik

Heeft u wel eens nagedacht over hoeveel water er in een gemiddeld huishouden gebruikt wordt. De gemiddelde Nederlander gebruikt al snel 114 liter water per dag, zo heeft onderzoek aangetoond. Let wel: dit is het aantal liters per persoon. Door een aantal slimme maatregelen te nemen, kunt u flink bezuinigen op het waterverbruik. Een spaarknop op het toilet scheelt al snel twintig liter per persoon. Zonder dat u inlevert qua comfort. Een spaarkop op de douche plaatsen scheelt ook qua energie en water. Overweeg daarbij eens wat minder lang te douchen. Waarom zou u een kwartier onder de douche staan, als het ook in vijf minuten kan? Door hier bewust op te letten, zult u zien dat u veel energie bespaart. Want douchen kost ook qua gas flink wat geld!

4 prima tips om zuinig met energie om te gaan en toch comfortabel te leve
© Pixabay.com

3. Isoleer uw woning

Het isoleren van uw woning is een eenmalige investering die het comfort in huis aanzienlijk vergroot. Vaak kunt u toelages van de regering krijgen voor het isoleren van uw huis. U bespaart hiermee tot tientallen procenten op uw energienota. En, dat is nog mooier, ‘s zomers is het in huis koeler, terwijl het in de winter binnen warmer wordt!

4. Ga doordacht om met voedsel

De voedselindustrie is wereldwijd een enorme energievreter. Het maken van een kilo vlees kost bijvoorbeeld enorm veel water en energie. Als consument kunt u een bijdrage leveren aan het reduceren van het energieverbruik in de voedselindustrie door bewust met boodschappen en voedsel om te gaan. Gooi bijvoorbeeld geen voedsel weg, maar bewaar eten dat over is om later kliekjes te eten. Koop meer milieuvriendelijk geproduceerd voedsel en biologisch eten. Ten slotte bespaart u ook energie door deksels op de pannen te gebruiken. Hierdoor kookt en gaart uw eten aanzienlijk sneller en gebruikt u minder stoom of gas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *