Wanneer je aanhoudend pijnlijke gewrichten hebt, zou het best kunnen dat je last hebt van arthrosis deformans of, zoals deze aandoening meestal genoemd wordt, artrose. Maar wat is artrose nu precies en kun je nog genezen eens je deze aandoening hebt? Wat kun je zelf doen om de pijn te verlichten en hoe doe je dat precies? Dit is een vraag die meer dan 300.000 Nederlanders zich stellen want het is vooral bij 55-plussers een vaak voorkomende ziekte.
Wat is artrose
Meestal zegt men dat artrose een slijtage van de gewrichten en het kraakbeen is en dat is correct. Maar dit geeft niet het volledige ziektebeeld weer. Omdat het kraakbeen degenereert, ontstaat er rechtstreeks contact van bot op bot en dit veroorzaakt ontstekingen. Het zijn deze ontstekingen die de grootste oorzaken zijn van de pijn die bij artrose hoort. Samen met stijfheid van de gewrichten en de zwellingen is het feestje compleet.
Hoe ontstaat artrose op verschillende plaatsen
Heel wat mensen geloven dat kraakbeen pijngevoelig is, maar dat is een fabeltje. Omdat er geen zenuwcellen aanwezig zijn, kunnen zij geen prikkels doorgeven aan de hersenen. Botten en gewrichtsslijmvliezen kunnen dat wel omdat zij wel zenuwcellen bevatten. Bij rechtstreeks contact tussen botten, komen prostaglandinen en cytokinen vrij die er mee voor zorgen dat het kraakbeen nog verder wordt afgebroken. Wanneer deze hormoonachtige weefsels gaan circuleren, is de kans groot dat je ook op andere gewrichten artrose ontwikkelt.
Wanneer weet je zeker dat je artrose hebt
Artrose laat zich vooral voelen in de gewrichten en kan zowel in je knieën, heupen, de hals, je schouders en handen voelbaar zijn. Vooral wanneer je een tijdje niet beweegt, kunnen de plaatsen stram of stijf aanvoelen. Deze stijfheid is het ergst wanneer je bijvoorbeeld ’s ochtends uit bed stapt en verbetert lichtjes wanneer je gaat bewegen.
Wanneer de artrose gevorderd is, zullen je gewrichten ook gaan kraken en je belemmeren in je bewegingen. Als reactie op de ontstekingen kan je lichaam reageren door het gewricht te beschermen met vocht. Hierdoor krijg je vochtophoping op de plaatsen waar de ontsteking zich bevindt. Om helemaal zeker te zijn dat je inderdaad last hebt van artrose, ga je best even langs bij een arts die o.a. door middel van röntgenfoto’s de juiste diagnose kan stellen.
Artrose in de heupen
Heupartrose kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Stam je af van een familie die reeds generaties lang problemen heeft met zwak kraakbeen, dan kan dit een erfelijke factor zijn. Maar ook botbreuken in het verleden, afwijkingen in de pan van de heupen, problemen met doorbloeding of reuma kunnen ervoor zorgen dat je artrose gaat ontwikkelen in de heupen. Door eenvoudige oefeningen voor heupartrose kun je de spieren rond de gewrichten trainen en bijgevolg sterker maken. Indien je dit kunt combineren met een uitgebalanceerde voeding en bepaalde voedingssupplementen, zul je ondervinden dat de pijn verzacht wordt. Deze voedingssupplementen werken ondersteunend op het zwakke kraakbeen. Wellicht kun je op deze manier de nood aan een kunstmatig vervangend gewricht nog een tijd uitstellen.