Klimplanten behoren ongetwijfeld tot de gemakkelijkst groeiende planten, omdat ze over het algemeen weinig ruimte in beslag nemen op de grond, hoog groeien op de beschikbare ruimte en vaak verschillende functies vervullen (honing, eetbaar, esthetisch, biodiversiteit) … Het enige wat je moet weten is dat de klimplant ondersteuning op maat nodig heeft om de groei te verbeteren. Dus of je nu een balkon, een terras of een heel kleine tuin hebt, er is geen reden waarom klimplanten geen plaats zouden mogen hebben in je tuin. Maar doe het rustig aan, voordat je ze overal plant, is het belangrijk om er wat meer over te leren, want er zijn enkele details die je moet weten.
De verschillende soorten groei in klimplanten
Als je wilt weten hoe je een geschikte en duurzame ondersteuning voor je klimplant kunt maken, moet je begrijpen hoe ze zich ontwikkelt en groeit op een stok of een rek, en dus hoe zet klimt. Simpel gezegd, er zijn 3 soorten klimplanten volgens hun groeimethode.
1. Planten met ‘stijgbeugels’ of zuignappen
Dit zijn planten die met kleine draadjes direct aan de paal kunnen hangen, ook wel zuigplanten genoemd vanwege de zuignappen waarmee ze vast zitten. Het bekendste voorbeeld is klimop.
2. Wikkelplanten
Dit zijn de planten die klimmen door zich om een paal te wikkelen. Bij sommige klimplanten zijn het alleen de ‘stengels’ die omhoog krullen en zorgen voor de opwaartse klim. Voorbeelden zijn de blauweregen, de kamperfoelie en de passiebloem.
De andere oplossing voor deze planten is het installeren van een zeer stevige ondersteuning, zoals een roestvrijstalen kabelsysteem, ontworpen om hoge drukken en zware belastingen te weerstaan. Je kunt deze planten ondersteunen met materialen die meerdere jaren meegaan. Hierdoor kan de klimplant groeien en zijn eigen stam vormen. Een blauweregen of wijnstok kan bijvoorbeeld na enkele jaren op zichzelf staan. Dus als de stok op de basis breekt, heeft dat weinig effect op de plant. Aan de andere kant, wees voorzichtig, de delen die het verst verwijderd zijn van de basis, druiven voor de wijnstok of bloemstengels voor de blauweregen, altijd behoorlijk zwaar zullen zijn en ondersteuning nodig hebben. Bij andere klimplanten is alleen de bladsteel, het gedeelte tussen de stam en het blad, vol en kan de plant klimmen. Over het algemeen ontwikkelen deze planten geen grote stelen. Een voorbeeld hiervan zijn de clematis. Daarnaast zijn er de groeiklimmers die ranken gebruiken om zich vast te hechten. Een typisch voorbeeld is de wijnstok.
3. Grijpplanten
Dit zijn klimplanten met een groeisysteem dat ‘grijpen’ wordt genoemd. Ze gebruiken doornen als grijphaken om een hek of draad vast te houden. Typische voorbeelden zijn de rozenstruik, de bramen, de winterjasmijn en de struikachtige clematis.
Pas op voor het gewicht van een klimplant
Een probleem waarmee niet vaak rekening wordt gehouden, is het gewicht dat een klimplant in de loop van de jaren zal ontwikkelen naarmate ze groeit of vruchten draagt. Een steun die breekt of loskomt van een muur met een klimplant erop is moeilijk te vervangen, zonder de plant zeer krachtig aan de basis te snoeien. Daarom moet er vanaf het begin een ondersteuning zijn die het latere gewicht kan dragen.