Bray-Dunes, een paradijs voor natuurliefhebbers

Wie van flinke wandelingen aan zee en de uitgestrekte duinen houdt, zal zich zeer snel thuis voelen in het land van de ch’tis. Aan de Opaalkust van Frankrijk, helemaal in het Noorden, ligt het prachtige stadje Bray-Dunes, vlakbij de grens met het mooie geschiedenisrijke Frans-Vlaanderen. Natuurliefhebbers kunnen hier uren wandelen en al dan niet verschillende uitgestippelde wandelroutes volgen. Deze routes kun je online vinden of bij de toeristische dienst van de stad. Kies je hotel in Bray-Dunes en geniet van een heerlijke natuurvakantie.

Bray-Dunes, een paradijs voor natuurliefhebbers
© Pixabay.com

De geschiedenis van Bray-Dunes

Ergens in de 19de eeuw stichtte Alphonse Bray, een welgestelde reder uit Duinkerken, een tehuis voor gepensioneerde zeelieden in het gehucht van Gijvelde. Met de tijd ontstond een heus dorp waaraan hij zijn naam schonk en gaf het in 1883 aan de Franse staat. In 1875 liet hij de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk bouwen die zwaar beschadigd werd tijdens WOII. Het zou tot 1958 duren vooraleer de kerk opnieuw toegankelijk was voor het publiek.

Een maatschappij die gevestigd was in Roubaix en Tourcoing, bouwde in en om het dorp een groot aantal villa’s waarvan er momenteel nog zo’n 800 zijn overgebleven. In 1927 kreeg Bray-Dunes een tweede parochie maar de gelovigen moesten wachten tot na de Tweede Wereldoorlog voor men startte met het bouwen van de Heilig Hartkerk of, zoals men ze daar noemt, de Sacré-Coeur.

Bezienswaardige trekpleisters

Naast de prachtige oude kerken en de resterende villa’s is het heerlijk wandelen in de uitgestrekte duinen en op het strand van Bray-Dunes. In het landschap is de Grote Oorlog nog steeds voelbaar met de talrijke bunkers als stille getuigen. Het Vlaamse natuurreservaat van duinen en bossen in De Panne ligt net over de grens met België, op minder dan 8 km. Voor geoefende benen is het een koud kunstje om dit natuurreservaat te bereiken, na een flinke wandeling langs het strand. In deze regio, De Panne, Duinkerken en Veurne, zijn nog tal van machtig mooie kerken en kastelen te bezichtigen.

Bray-Dunes, een paradijs voor natuurliefhebber
© Evancy.be

Weekendje weg in Bray-Dunes

Wie graag een weekendje weg wil en geen zin heeft in een autorit die uren duurt, vindt in dit oude vissersdorp zijn ideale vakantiestek. Naast de drie campings die het stadje rijk is, vind je ook mooi ingerichte studio’s. Voor vier personen, met alle comfort én het zicht op de duinen, kun je reeds boeken voor minder dan 200 euro per weekend. Voor nog geen vijftig euro per persoon kun je heerlijk nagenieten met een warme kop chocolademelk of een goed glas wijn op je eigen kamer. Bij verhuurkantoren, zoals bijvoorbeeld Evancy, is annuleren gratis en neem je dus geen enkel risico wanneer je vroeg van tevoren een studio of appartement reserveert.

Ben je moe gewandeld, volledig uitgewaaid én hongerig, dan kun je terecht in één van de vele voortreffelijke visrestaurants die het stadje rijk is, voor een lekkere maaltijd. Leg je liever zelf een visje in de pan, dan kan dat in de volledig ingerichte keuken van je studio. Je hoeft nergens zelf voor te zorgen want alle apparaten zoals kookfornuis, magnetron, vaatwasser én eetservies zijn aanwezig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *