4 tips bij het kopen van een vakantiehuisje

Overweeg je om een vakantiehuisje te kopen? Of heb je een tweede woning op het oog? Dan zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Hier lees je 4 handige tips voor het kopen van een vakantiehuis, waaronder het regelen van een passende woonverzekering. Zo kan je onbezorgd genieten van je tweede thuis.

© Pixabay.com

Tip 1: Verzeker je vakantiehuis

Of je nu een appartement, chalet, bungalow of andere soort recreatiewoning wil kopen: het is belangrijk dat ook je tweede huis zo goed mogelijk verzekerd is tegen schade. Je bent er immers maar een paar weken of maanden per jaar. En je wil niet dat je gedurende de vakantie allerlei lekkages of andere problemen moet oplossen. Sluit daarom een ruim dekkende opstal- en inboedelverzekering voor je vakantiehuis af.

Huur je een huisje om te zien of het bevalt? Zorg dan dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Als je per ongeluk schade aan het huurhuis veroorzaakt, dan hoef je de kosten in ieder geval niet zelf te betalen.

Tip 2: Hou rekening met erfpacht

Als je minimaal 3 keer per jaar op vakantie gaat, dan kan het voordeliger zijn om een recreatiewoning aan te schaffen. De kans is dan namelijk aanwezig dat je de kosten voor je investering eruit haalt. Maar als de vakantiewoning niet op eigen grond staat, dan moet je de grond waar de woning op staat meestal huren. Hier betaal je erfpacht voor. Ook moet je gemeentelijke belastingen betalen. Vergeet deze kosten niet mee te nemen in je berekening.

Tip 3: Doe je research

Verliefd geworden op een mooi huisje? Probeer je roze bril af te zetten en alsnog realistisch naar de woning te kijken. Het is aan te raden om iemand mee te nemen die verstand heeft van klussen of doe-het-zelven. Dan krijg je gegarandeerd een objectieve mening.

Een paar vragen om jezelf te stellen tijdens de oriëntatiefase:

  • Hoe goed is het huis onderhouden?
  • Hoe praktisch en prettig is de locatie?
  • Welke vakantiehuizen liggen er in de buurt en hoeveel zijn die waard?
  • Wat zijn de regels van het park? En als je een hond of kat hebt: zijn huisdieren er toegestaan?
© Pixabay.com

Tip 4: Huisje verhuren? Let op extra belastingen

Koop je een vakantiehuis omdat je deze wil verhuren? Dan kan het zijn dat je extra belasting moet betalen. Je betaalt dan niet alleen vermogensbelasting over je tweede woning, maar ook over de huurinkomsten uit je tweede woning. Kijk op de website van de Belastingdienst om erachter te komen of dit op jouw situatie van toepassing is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *