Zo geniet je van de natuur zonder ze te belasten

De prachtige natuur heeft je heel wat te bieden; mooie bloemen, prachtige planten, fantastische bomen en nog veel meer. Als mens gebruiken we de natuur maar al te graag als onze speeltuin. Daar is in principe niets mis mee, tenminste niet als je de natuur verkent op een milieubewuste manier, maar hoe doe je dat?

Zo geniet je van de natuur zonder ze te belasten
© Pixabay.com

Milieuvriendelijk transport

Als je graag wilt gaan wandelen in het bos en je dit het liefst zo milieuvriendelijk mogelijk doet, dan is het belangrijk om ook te denken aan het transport dat je gebruikt om er te geraken, want ook dat heeft een grote impact op het milieu. Ga het liefst al wandelend of met de fiets naar de natuurplek. Gebruik je toch je auto? Parkeer hem dan bij aangeduide plaatsen.

Heb respect voor de dieren, bomen en planten

Wandelen in de natuur doe je met respect. Behandel de natuur, zoals ook jij behandeld zou willen worden. Dat wil dus zeggen dat je dieren en planten niet mag storen. Als je in het bos of de wijde natuur wandelt, dan doe je dit het best rustig, zodat je geen dieren verschrikt. Te harde geluiden of snelle en wilde bewegingen kunnen dieren afschrikken waardoor ze uit hun leefgebied verjaagd kunnen worden. Ga je kamperen in het bos? Wees dan voorzichtig met kampvuur, de belangrijkste oorzaak van bosbranden ontstaan door menselijk handelen. Vuur kan je in het bos dus beter vermijden, tenzij je een vuurtje maakt in een daarvoor bedoelde vuurkorven. Roken is dan weer volledig uitgesloten. Daarnaast spreekt het voor zich dat je geen afval in de natuur mag dumpen. Je voorkomt dit, door gebruik te maken van navulbare drinkflessen, broodtrommels en herbruikbare zakken.

Zo geniet je van de natuur zonder ze te belaste
© Pixabay.com

Pluk zo weinig mogelijk planten, vruchten, bloemen of paddenstoelen

Hoe zit het met het verzamelen van planten en paddenstoelen? Wanneer je gaat wandelen in het bos, dan zal je het ook fijn vinden om een aantal dingen uit het bos mee te nemen. Toch moet je hiermee opletten. In vele bossen is het verboden om in grote hoeveelheden mee te nemen. Anders moet je een wildplukvergunning hebben. Bloemetjes mag je plukken, als ze tussen je duim en wijsvinger passen, maar pluk geen voorjaarsbloemen. Deze zijn een belangrijke voedselbron voor bijen en andere insecten. Zeldzame soorten mag je helemaal niet plukken, voorbeelden: orchideeën, krokussen, tulpen en sommige soorten paddenstoelen. Over het algemeen is het veel beter om al deze mooie plantjes en bloemen gewoon te laten staan!

Wandel en fiets enkel op de aangeduide paden

In een bos worden er wandelpaden aangeduid, dat is ook met een reden: op die plekken kan je wandelen, zonder de natuur te verstoren. Hou je dan ook aan deze wandelpaden! Ook wanneer je gaat mountainbiken is het belangrijk dat je enkel rijdt waar het is toegestaan. Probeer zo weinig mogelijk sporen na te laten. Dat doe je door enkel te remmen in noodgevallen. Pas je snelheid aan de situatie aan en wees voorzichtig als je dieren tegenkomt in de natuur. Ga niet naar de dieren toe, maar laat ze met rust, zodat ze niet schrikken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *