Vijf misverstanden over de e-bike

Je ziet ze steeds meer in het straatbeeld: elektrische fietsen. Wie er eenmaal op heeft gereden, wil meestal direct nooit meer anders. Wie echter nog geen kennis heeft gemaakt met de e-bike, heeft er vaak wat vooroordelen over, of heeft zijn of haar mening gebaseerd op feiten die niet kloppen. De hoogste tijd om dat even uit de wereld te helpen!

© Pixabay.com

Je hoeft niet te trappen

Veel mensen denken dat je op een e-bike helemaal niet meer hoeft te trappen. Je gaat zitten, en hop, daar ga ja. Wie goed kijkt naar mensen die op een elektrische fiets rijden, ziet echter al snel dat dat niet klopt. Er zit inderdaad een motor in een e-bike, maar die is er ter ondersteuning. Pas als degene die erop zit gaat trappen, gaat die motor ook aan het werk. Trappen is dus echt noodzakelijk, anders gebeurt er niets.

Je komt niet aan je beweging

Dit punt hangt een beetje samen met het misverstand dat je op een e-bike niet hoeft te trappen. Dat moet je wel, en dus kom je ook zeker wel aan wat beweging. Is het minder dan op een normale fiets het geval is? Zeker, vooral als je voor een hoog ondersteuningsniveau kiest. Is het meer dan wanneer je uit gewoonte de auto pakt? Dat al helemaal! Iedere vorm van beweging is welkom, nu we onze dagen steeds meer zittend doorbrengen, zelfs als dat met hulp van een motortje is.

Ze zijn een gevaar op de weg

Doordat elektrische fietsen sneller kunnen dan normale fietsen, vinden mensen ze een gevaar op de weg. Het gaat hier dan echter vooral om de bestuurders dan om de fietsen zelf. Als gebruiker van een e-bike rijd je op het fietspad, en dien je je aan te passen aan het overige verkeer. Harder dan 25 kilometer per uur gaat een e-bike sowieso niet, maar natuurlijk kun je ook voor minder ondersteuning kiezen en minder snel gaan als het verkeer daarom vraagt.

© Pixabay.com

Ze zijn duur

Een e-bike is zeker duurder dan de meeste andere fietsen, dat is waar. Toch zijn zij niet altijd zo duur als veel mensen denken. Een goede e-bike aanbieding afwachten kan je veel geld schelen, en je een prima fiets voor een vriendelijk prijsje opleveren.

Ze zijn vooral voor oude mensen

Toen elektrische fietsen net in opkomst waren, zag je er vooral oudere mensen op. Ideaal, zo konden ze blijven fietsen zelfs nu bewegen wat lastiger ging. Inmiddels hebben echter veel meer mensen de voordelen ontdekt. De elektrische mamafiets is bijvoorbeeld erg populair. Zo’n fiets met kinderzitjes kan behoorlijk zwaar geladen zijn, fijn als je dan wat ondersteuning krijgt. En ook forenzen kiezen steeds vaker voor een e-bike, als filevrij alternatief om op hun werk te komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *