Barbecue inspiratie nodig? Lees onze tips!

Barbecueën – wie in het bezit is van een buitenruimte heeft er vast één staan. Sommigen zweren bij houtskoolbarbecues, waar anderen kiezen voor de gas barbecue. Waar doe je verstandig aan? En hoe gril je nu het beste je vlees? Welke hapjes maak je zelf? Onervaren barbecue’ers weten het soms ook niet meer. Lees daarom lekker onze tips, voor een verrukkelijke barbecue zomer!

© Pixabay.com

Barbecue liefhebbers vertellen

Je ziet ze vast wel eens staan; mooie buitenkeukens met barbecue plaat. Meestal gaat het hier om gas barbecues. Als ervaren barbecue’ers, zowel jarenlange ervaring met houtskool als gas barbecues, zien wij 2 grote verschillen tussen beide type barbecues. Afhankelijk van je eigen voorkeur bepaal je natuurlijk je keuze voor een bepaalde barbecue. Wat zijn deze verschillen?

Verschillen tussen gas en houtskool grillen:

  • Houtskool barbecue moet minimaal half uur van te voren ontstoken worden, de kolen moeten smeulen – niet vlammen – dit is dus bewerkelijk
  • Houtskool barbecue produceert behoorlijk veel rook. Niet alle buren vinden dit prettig; en wellicht jullie zelf ook niet
  • Vlees en andere grill producten krijgen een extra lekkere gerookte smaak, dankzij de houtskool barbecue
  • Gas barbecue is gemakkelijker te reguleren – je bepaalt zelf de vlam en er is nauwelijks rookontwikkeling
  • De gasbarbecue is vrijwel direct klaar voor gebruik – in tegenstelling tot de houtskool barbecue
  • Gegrild vlees op een gasbarbecue kent een iets minder intensieve grillsmaak

Bij deze type barbecues kies je -ons inziens- voor gemak en efficiëntie (gas barbecue) versus ongemak, maar superbe smaakbeleving (houtskool). Waar kies jij voor?

© Pixabay.com

Aandachtspunten vlees grillen

Hoe kun je het beste vlees grillen? Waar let je op? Hoe zorg je ervoor dat kip mals blijft en biefstuk niet doorbakken raakt? Je leest het hier.

  • Marineer het vlees, bij voorkeur een dag van te voren
  • Maak zelf spiesjes!

Biefstuk op de barbecue

  • Haal biefstuk minimaal 1,5 uur van te voren uit de ijskast
  • Biefstuk moet op huiskamertemperatuur pas op de grill gelegd worden
  • Keer niet telkens de biefstuk om, maar plaats op één zijde en laat hem zo ca 2 minuten liggen
  • Bekijk nu in hoeverre de biefstuk is gegaard na 2 minuten
  • Hij moet natuurlijk niet totaal gegaard raken, keer hem om en laat hem (afhankelijk van de dikte) even dichtschroeien en haal hem dan van het vuur

Kip op de barbecue

  • Ook voor kip geldt: plaats de kip op één zijde en laat deze liggen – keer niet om!
  • Kip moet op half laag vuur worden gegrild, anders raakt het verkoold
  • Laat de kipfilet net zo lang liggen totdat hij bijna geheel gegaard is vanaf een zijde (dit kan ca 7 minuten duren, afhankelijk van de dikte)
  • Keer de kipfilet nu om en bak op hoog vuur af, zodat deze zijde mooi bruin geschroeid raakt
  • Kipfilet (los of op een spies) blijft mals indien je het op deze wijze bereidt

Salades en overige tips!

Serveer het volgende -in schalen waar je gasten zelf uit kunnen pakken- in buffetvorm:

  • Verse salade, denk ijsbergsla gecombineerd met rucola bijvoorbeeld, komkommer, trostomaat, lente ui, gegrilde pijnboompitten
  • Verse dips, zoals een yoghurt dip en salsa dip (check hier aanvullende barbecue inspiratie en recepten)
  • Fruit; serveer verse ananas, watermeloen en aardbeien
  • Sauzen zijn een must. Zo mogen knoflook saus, barbecue saus, mayonaise en chilisaus echt niet ontbreken
  • Zorg altijd voor vers stokbrood – het wordt van je verwacht
  • Verras je bezoek, mocht je tijd over hebben, met gevulde eieren. Altijd een mooi succes gecombineerd met salade!
  • Zorg voor voldoende borden, servetten en bestek wat je bezoek zelf kan pakken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *