Is jouw kind ook ‘Alle Dagen Heel Druk’

ADHD, in de volksmond ook wel uitgelegd als ‘alle dagen heel druk’. Het is een diagnose waar ook veel mee gespot wordt, terwijl velen niet weten wat deze diagnose precies inhoudt. In Nederland kampt hier ongeveer twee à zeven procent van de kinderen en ongeveer tweeënhalf procent van de volwassenen mee. Maar wat is het nu precies? En wat voor gevolgen heeft het?

Is jouw kind ook 'Alle Dagen Heel Druk'
© Pixabay.com

Wat is het?
ADHD is de afkorting van ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’, oftewel een aandachtstekortstoornis in combinatie met hyperactiviteit. Dit wordt veroorzaakt doordat de hersenen sneller reageren op prikkels. Hierbij kun je denken aan geluiden, stemmingen en gebeurtenissen.
Hierdoor kan iemand zich moeilijk concentreren en is snel afgeleid, wat een grote impact kan hebben op zijn dagelijks leven.

De symptomen
Aandachts- en concentratieproblemen
Iemand met ADHD is snel afgeleid. De prikkels die zorgen voor deze afleiding zijn overal aanwezig, in huis op school of in de eigen gedachten. Hierdoor zal de aandacht snel afdwalen en kan diegene vergeten waar hij mee bezig was of zijn werk niet afmaken. Omdat je snel afgeleid bent, is het ook een hele klus om geconcentreerd te luisteren en dingen goed te onthouden.
Hyperactiviteit en overbeweeglijkheid
Door de vele prikkels die verwerkt moeten worden, voelt iemand met ADHD zich erg onrustig. Kinderen uiten dit vaak door veel te bewegen, wiebelen, friemelen of draaien. Deze hyperactiviteit kan erg toenemen en is moeilijk te onderdrukken. Volwassenen weten deze neiging beter te onderdrukken en lijken op het oog niet enorm hyperactief. Toch blijven ze zich van binnen heel onrustig en gejaagd voelen.
Impulsiviteit
Een eigenschap van mensen met ADHD is dat ze handelen vóór ze denken. Dit komt door een onvoldoende ontwikkeling van de remfunctie van het gedrag. Ze flappen dingen eruit, praten door andere mensen heen of nemen beslissingen zonder na te denken over de gevolgen. Dit kan vervelende situaties veroorzaken.
Emotionele uitbarstingen
Ook heftige emotionele uitbarstingen passen bij ADHD. Ze kunnen drift- of huilbuien voorkomen. Dit wordt soms ook veroorzaakt door frustratie over de dingen die niet lukken

Is jouw kind ook 'Alle Dagen Heel Druk
© Pixabay.com

Oorzaken
Zoals gezegd wordt ADHD veroorzaakt door de reactie van de hersenen op prikkels. Er zijn echter verschillende factoren die ook een rol kunnen spelen. Het is een aandoening die erfelijk is. De kans dat iemand het overerft, is groot. Ook kunnen problemen met zien en horen, bepaalde persoonlijkheidskenmerken, slaapstoornissen, epilepsie, stofwisselingsafwijkingen en tekorten in de voeding de symptomen veroorzaken.

Behandeling
ADHD kan met verschillende behandelvormen, of een combinatie daarvan, behandeld worden. Psycho-educatie is vaak een belangrijkste eerste stap en helpt het kind en de ouders meer inzicht te krijgen in de verschijnselen van de aandoening. Dit kan gecombineerd worden met sociale vaardigheidstraining en psychotherapie.
Daarnaast kan iemand ondersteund worden met medicijnen. Er zijn verschillende medicijnen op de markt die de onrust, concentratieproblemen en impulsiviteit helpen te verminderen.

ADHD is geen aandoening om grapjes over te maken. Het kan veel impact hebben op iemands leven en veel met zich meebrengen. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om er beter mee om te leren gaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *