Emotioneel detoxen: 8 gouden tips

Bij detoxen denk je waarschijnlijk aan het inwendig reinigen van het lichaam: (sap)vastenkuren, wellnessarrangementen, ontgiftende kruidentherapieen en reinigende superfoods als rode bieten en spirulina zijn al jaren helemaal happening. Minder populair was tot nu toe de psychische kant van het ontgiften. In de meeste culturen wordt het uiten van emoties ook eigenlijk niet gewaardeerd. (‘Ben jij nou een vent?’, ‘Stel je niet zo aan!’) Maar eigenlijk is de emotionele detox minstens zo belangrijk als de lichamelijke!

Emotioneel detoxen 8 gouden tips
© Pixabay.com

Chinees denken
De oude Chinezen begrepen al dat bepaalde emoties met de werking van bepaalde organen samenhangen. Emoties behorende bij pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden, slaan zich op in je lichaam. Wie lichaamsgerichte therapie volgt, zoals haptonomie, komt erachter dat dit klopt. Volgens het “Chinese denken” (de basis van bijvoorbeeld acupunctuur) komen de trillingen van bepaalde emoties overeen met bepaalde organen. Angst zou bijvoorbeeld een binding hebben met de nieren, terwijl boosheid en frustratie worden opgeslagen in de lever.

Energieblokkades
Opgekropte emoties kunnen energieblokkades vormen in je lichaam en aura, zolang zij niet worden verwerkt en losgelaten. Voor de duidelijkheid: niet alleen mensen die heftige traumatische gebeurtenissen hebben doorstaan, dragen onverwerkte emoties bij zich. Ook ‘gewone’ mensen hebben deze, want voor een kind in ontwikkeling worden alledaagse, pijnlijke gebeurtenissen al snel als traumatisch ervaren.
Daarnaast kun je, spiritueel gezien, ook emoties meenemen uit vorige levens.

Gevolgen van emotionele blokkades
Emotionele blokkades kunnen voor tal van psychische klachten zorgen. Veelal hebben depressies, dwangneuroses, snel ‘over-reageren’, fobieën, burn-out en verslavingen, maar ook bijvoorbeeld relatieproblematiek te maken met onverwerkte ervaringen uit het verleden.

Minstens zo vervelend is dat onverwerkte blokkades op de lange duur ook bij kunnen dragen aan het ontstaan van ziekten. Termen als ‘iets op je lever hebben’ of ‘ergens je buik vol van hebben’, ‘je het haar uit je kop schamen’ en dergelijke kun je eigenlijk letterlijk nemen!

Zaak dus om emotioneel te ontgiften. Maar hoe?

1. Schrijf een brief
Wanneer je nog met ballast uit je verleden worstelt, kan het helpen een brief te schrijven aan degene met wie je nog een appeltje te schillen hebt. Dit kan bijvoorbeeld ook God of het lot zijn. Je kunt de brief achteraf verbranden tijdens een speciaal ritueel.

2. Sla op een boksbal
Opgekropte woede kun je uiten door de adrenaline lichamelijk om te zetten in kracht. Dit kan door op een boksbal te slaan, te tennissen, tegen een bal te gaan trappen of hard te gaan fietsen… Pas wel op (en dat geldt voor alle emotionele ontgifting) dat je de emotie niet “voedt” door middel van negatieve gedachten.

Emotioneel detoxen 8 gouden tip
© Pixabay.com

3. Ga mediteren
Meditatie is een uitstekende manier om je los te maken van emoties en negatieve gedachten, die zich dan ook los gaan maken van jou. Met ademhalingstechnieken sla je twee vliegen in een klap en wordt ook je lichaam gezuiverd.

4. Zorg voor voldoende slaap
Tijdens de REM-slaap (droomfase) worden er ontzettend veel emotionele indrukken verwerkt. Niet verbazingwekkend heeft de slaap ook een belangrijke rol bij de lichamelijke detox. Immers, de ontgiftings en uitscheidingsorganen zoals lever en nieren zijn flink aan het werk om het lichaam te ontdoen van afvalstoffen.

5. Drink voldoende
Emotioneel ontgiften leidt tot lichamelijk ontgiften. Uiteindelijk zijn lichaam en geest immers een. Zorg dus dat je voldoende (gezuiverd of bron-) water, kruidenthee en versgeperste sappen of smoothies tot je neemt.

6. Laat je tranen de vrije loop
Huilen doet de een wat makkelijker dan de ander, maar het is een geweldige manier om jezelf te bevrijden van oud zeer. Wees lief voor jezelf tijdens je huilbui: doe rustig aan, schenk iets warms in en bedenk je dat niemand er iets van hoeft te weten- of huil uit bij een vriendin.

7. Aard je
Door een half uur per dag op blote voeten in het gras of op het strand te staan of lopen, kun je je ontdoen van ongewenste energieën, zoals emoties maar ook bijvoorbeeld elektronische straling. Visualiseer of heb de intentie dat de energieën via je voeten de aarde in stromen.

8. Ga lichamelijk ontgiften
Lichamelijk ontgiften leidt tot emotioneel ontgiften: ga vasten of diëten en je zult merken, dat je niet altijd meer lekker in je vel zit. Niets aan de hand: je weet nu dat dit ‘alleen maar’ oud zeer is dat naar boven komt… En hoe je los kunt laten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *