3 bewezen gezondheidsvoordelen van kurkuma

Het kruid dat bekend staat als kurkuma is misschien wel het meest effectieve voedingssupplement dat er bestaat.

Veel hoogwaardige onderzoeken tonen aan dat kurkuma grote voordelen heeft voor je lichaam en hersenen. Veel van deze voordelen komen van het belangrijkste actieve ingrediënt, curcumine.

Lees verder om erachter te komen wat de wetenschap zegt over kurkuma en curcumine, evenals hun voordelen.

© Pixabay.com

Wat is kurkuma?

Kurkuma is het kruid dat curry zijn gele kleur geeft. Het wordt al duizenden jaren in India gebruikt als specerij en als geneeskrachtig kruid. Onlangs is de wetenschap begonnen met het ondersteunen van traditionele beweringen dat kurkuma verbindingen met geneeskrachtige eigenschappen bevat. 

Deze verbindingen worden curcuminoïden genoemd. De belangrijkste is curcumine. Curcumine is het belangrijkste actieve ingrediënt in een kurkuma shot. Het heeft krachtige ontstekingsremmende effecten en is een zeer sterke antioxidant. Je kan het dus niet vergelijken met bijvoorbeeld een gembershot.

Curcumine is een natuurlijke ontstekingsremmende stof

Ontsteking is ongelooflijk belangrijk. Het helpt bij het bestrijden van buitenlandse indringers en speelt een rol bij het herstellen van schade in uw lichaam.

Hoewel acute, kortdurende ontsteking gunstig is, kan het een punt van zorg zijn als het chronisch wordt en de eigen weefsels van uw lichaam aanvalt. Wetenschappers geloven nu dat chronische ontstekingen op laag niveau een rol kunnen spelen bij sommige gezondheidsproblemen en ziekten. Deze omvatten:

  • hartziekte
  • kanker
  • metabool syndroom
  • Ziekte van Alzheimer
  • verschillende degeneratieve aandoeningen.

Daarom is alles wat kan helpen bij het bestrijden van chronische ontstekingen mogelijk belangrijk bij het voorkomen en behandelen van deze aandoeningen.

Hoewel het onderwerp ontsteking meerlagig is en er waarschijnlijk geen eenvoudig antwoord is, is de belangrijkste conclusie met betrekking tot curcumine dat het een bioactieve stof is die ontstekingen kan bestrijden.

© Pixabay.com

Artritispatiënten reageren goed op curcuminesupplementen

Artritis is een veelvoorkomend probleem in westerse landen. Er zijn verschillende soorten artritis, waarvan de meeste gepaard gaan met een ontsteking in de gewrichten.

Aangezien curcumine een krachtige ontstekingsremmende stof is, is het logisch dat het kan helpen bij artritis. Sterker nog, verschillende onderzoeken tonen aan dat er een verband is. In een onderzoek bij mensen met reumatoïde artritis was curcumine zelfs effectiever dan een ontstekingsremmend medicijn. Mogelijk hebben andere studies gekeken naar de effecten van curcumine op artritis en verbeteringen geconstateerd in verschillende symptomen.

Curcumine heeft voordelen tegen depressie

Curcumine heeft enige belofte getoond bij de behandeling van depressie.

In een gecontroleerd onderzoek werden 60 mensen met een depressie gerandomiseerd in drie groepen. De ene groep nam Prozac, een andere groep nam 1 gram curcumine en de derde groep nam zowel Prozac als curcumine.

Na 6 weken had curcumine geleid tot verbeteringen vergelijkbaar met die van Prozac. De groep die zowel Prozac als curcumine nam, deed het het beste. Volgens deze kleine studie is curcumine even effectief als een antidepressivum. Depressie is ook gekoppeld aan verminderde niveaus van BDNF en een krimpende hippocampus, een hersengebied met een rol bij leren en geheugen. Curcumine kan helpen de BDNF-niveaus te verhogen, waardoor sommige van deze veranderingen mogelijk ongedaan worden gemaakt.

Er zijn ook aanwijzingen dat curcumine de neurotransmitters serotonine en dopamine in de hersenen kan stimuleren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *