Groenblijvende heesters: onmisbaar in elk tuinontwerp

Wintergroene of groenblijvende heesters zijn onmisbaar in uw tuinlandschap. Wetenschappelijk onderzoek heeft meermaals aangetoond dat mensen gelukkiger en productiever zijn in een groene leefomgeving. Door groenblijvende heesters aan uw tuinontwerp toe te voegen creëert u een natuurlijke en prettige sfeer in uw tuin. Bovendien zorgen deze struiken ook voor de nodige schaduw en privacy. We vertellen u graag alles over de mooiste wintergroene heesters.

Groenblijvende heesters onmisbaar in elk tuinontwerp
© Pixabay.com

Wintergroene heesters: wat zijn dat eigenlijk?

Het woord “heester” is afgeleid van het Germaanse woord “heister”. Dit betekende vroeger “jonge boom”. Toch is een heester beslist geen boom: hij heeft immers geen stam, maar vertakt dicht bij de grond al in meerdere takken. Een groenblijvende heester is een struik die zijn blad ’s winters vasthoudt. Terwijl veel andere bomen en struiken hun blad verliezen tijdens de koude maanden, doen wintergroene heesters dit niet. Zo bieden ze het jaar rond een groene aanblik. Niet voor niets worden groenblijvende heesters ook vaak als haagplanten gebruikt. Zo wordt uw tuin 365 dagen per jaar omlijst door een fraaie, groene heg.

Welke groenblijvende heesters zijn er allemaal?

Er zijn veel verschillende struiken die hun blad ’s winters niet verliezen. Een heel bekende heester is de buxus. Maar ook de Japanse hulst, de Rhododendron, de bamboe, de broodboom, de olijfwilg en de laurierkers zijn prima voorbeelden van groenblijvende heesters. Struiken zoals de buxus, de Japanse hulst, de olijfwilg en de laurierkers zijn zeer geschikt om een wintergroene heg mee aan te leggen. Uiteraard kunnen ze ook solitair of in groepen worden aangeplant.

Groenblijvende heesters aan uw tuinontwerp toevoegen

Met wintergroene heesters kunt u alle kanten op. Deze struiken zijn ontzettend veelzijdig. Naast als haagplant zijn ze ook geschikt om in borders aan te planten of in groepjes. Sommige haagplanten zoals de buxus en de Japanse hulst worden ook in creatieve snoeivormen geknipt, waardoor er een klassiek en enigszins formeel tuinontwerp ontstaat. Denk daarbij onder meer aan de traditionele buxusbol. Ook kunnen groenblijvende heesters in plantenbakken worden neergezet, bijvoorbeeld rondom uw terras. Zo creëert u wat privacy en schaduwrijke plekken. Bovendien geeft u uw terras op deze wijze een natuurlijk voorkomen.

Groenblijvende heesters onmisbaar in elk tuinontwer
© Pixabay.com

Wanneer kan ik wintergroene heesters planten?

Heesters die in pot worden geleverd kunnen het hele jaar door worden aangeplant, behalve wanneer het vriest. Ook na zware regenval kunt u beter even wachten met het in de grond zetten van uw wintergroene heesters. Koopt u struiken met kluit of met blote wortel? Dan is de periode tussen oktober en april het meest geschikt om de heesters te planten. Verbeter voor de aanplant de bodem met een bodemverbeteraar en vergeet niet om aanplantgrond te gebruiken bij het in de grond zetten van de heesters. Zo zullen de struiken beter wortelen en krijgen ze de allerbeste start.

Groenblijvende struiken verzorgen

Groenblijvende heesters zijn eenvoudig te verzorgen. De meeste struiken worden 1 à 2 maal per jaar gesnoeid. Hoe vaker u de struik snoeit, hoe meer vertakkingen er zullen ontstaan. Zo creëert u dus een zichtdichte struik. Om de heesters sterk en gezond te houden raden we aan om ze 2 maal per jaar te bemesten. Gebruik hiervoor bij voorkeur organische tuinmest. Zo houdt u de groenblijvende heesters sterk en gezond, zodat u er nog een lange tijd van kunt genieten!

One reacties op “Groenblijvende heesters: onmisbaar in elk tuinontwerp

  1. Antwoord
    Lukas

    Door de buxusmot zijn veel mensen aan het spuiten gegaan met giftige middelen. De mezen, die leven van de buxusmot, sterven door die vergiftigde buxusmotten op te eten en aan hun jongeren te voederen. Kent iemand soms een milieuvriendelijk middel tegen de buxusmot?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *