Gedurende het hele jaar kun je op veel plekken inpakpapier kopen om je cadeautjes mooi in te pakken. Maar met al die verjaardagen, feestdagen en andere leuke gelegenheden gaan er bij elk gezin vaak meerdere rollen per jaar doorheen. Ten eerste vinden veel mensen het zonde van al het papier, en ten tweede is het niet echt origineel meer. Om je cadeaus vanaf nu op een originele manier in te pakken, hebben we hier wat leuke alternatieven op een rijtje gezet.
Ecologische alternatieven voor inpakpapier
Één van de grootste redenen waarom veel mensen naar een alternatief voor inpakpapier op zoek gaan, is dat al dat papier niet goed voor het milieu is. Het wordt geproduceerd, gedrukt en gekleurd, verpakt in plastic, vervoerd, en uiteindelijk komt het snel weer in de prullenbak terecht. Ook kan veel inpakpapier niet gerecycled worden omdat het niet 100% papier is. Dit is onder andere het geval van dat gladde en glimmende inpakpapier.
Pak je cadeautjes op een ecologische manier in door spullen te recyclen. Ontvang je nog elke ochtend de krant? Bewaar dan de pagina met puzzels, het weerbericht of een leuk artikel. Deze kun je later gebruiken om je cadeautjes mee in te pakken. Ook magazines en reclamefolders zijn een goed alternatief. Vooral gekleurde magazines zorgen voor leuke pakketjes.
Wil je iets heel persoonlijks? Gebruik dan de tekeningen en kleurplaten van je kinderen (met hun toestemming, om ruzie in huis te voorkomen) om de cadeautjes voor familieleden in te pakken. Wie wil er nu niet een paar van die mooie tekeningen zien?
Een andere manier om je kinderen bij het inpakken te betrekken is door ze op papieren tassen te laten tekenen. Deze tassen krijg je vaak gratis bij je aankoop bij kledingwinkels, en zijn makkelijk te bewaren.
Als laatste ecologisch alternatief zijn er oude lakens en kledingstukken. Vaak kopen we nieuwe lakens wanneer de oude een beetje vaal worden, beschadigd zijn of wanneer we het design beu zijn. Deze oude lakens weggooien is echt zonde. Als je kunt naaien kun je er zakken van maken die je met een koord sluit, een echte cadeauzak dus. Ook kun je een vierkant knippen en deze gebruiken om volgens de Furoshiki methode in te pakken. Veel oude kledingstukken kunnen op dezelfde manier worden gebruikt. Zo pak je een fles wijn in met de mouw van een oud overhemd.
Neem na het uitpakken de stoffen zakken en lappen weer mee naar huis voor een volgende inpaksessie, of vraag de ontvanger deze zelf te bewaren en opnieuw te gebruiken. De bedoeling is natuurlijk dat de stof niet weg wordt gegooid.
Verpak je cadeautjes in een ander cadeau
Om het cadeau nog leuker te maken kun je het inpakken in een extra cadeautje. Denk hierbij aan een mooie sjaal, een t-shirt, en tas, een kussensloop… Heeft de gelukkige ontvanger een naaimachine, of naait hij/zij met de hand? Dan kun je een mooie lap stof kopen waarin je het cadeau verpakt. Deze lap kan dan later gebruikt worden om iets moois van te maken.
Ben je zelf handig met de naaimachine? Dan kun je leuke stoffen tassen maken. Ten eerste zijn deze perfect om het cadeau in te doen, en ten tweede kunnen deze worden gebruikt tijdens het winkelen of het boodschappen doen.