De afgelopen jaren, en zeker in het laatste decennium, was het overal te horen: het is hoog tijd dat de mensheid zich gaat inzetten om zijn ecologische voetafdruk te verminderen. Gezien de temperatuurstijging op aarde en het daarmee gepaard gaande veranderende klimaat is het volgens veel specialisten inmiddels vijf voor twaalf geworden. Onze ecologische voetafdrukken verminderen kan op tal van manieren. Bekend zijn isolatiemaatregelen om tot minder CO2-uitstoot te komen, kiezen voor elektrisch vervoer en de aanschaf van zonnepanelen. Maar ook cryptocurrency – dat zijn digitale munten die in opkomst zijn, met de Bitcoin als bekendste voorbeeld – worden door sommigen genoemd in verband met de terugdringing van de klimaatproblematiek op langere termijn. Hoe zit dit precies? Kunnen cryptocurrency, waar je via SATOS eenvoudig en lucratief in kunt investeren door bijvoorbeeld Bitcoin te kopen, echt iets betekenen voor het beperken van de menselijke ecologische voetafdruk?
Investeer in ecologisch verantwoorde altcoins: drie voorbeelden
Bitcoin kopen, of andere digitale currencies zoals Litecoin of Ripple (de zogenoemde altcoins), is een slimme manier van investeren op de lange termijn. Op zich is investeren in digitale munten niet direct goed voor het terugdringen van de ecologische voetafdruk, omdat het proces achter de codering van munten (mining) veel energie kost. Maar gelukkig zijn er diverse altcoins die een milieuvriendelijk alternatief bieden.
Met name drie alternatieve altcoins worden genoemd als projecten die proberen de milieuvervuiling terug te dringen: de Peercoin, Chia en EverGreenCoin. Peercoin is een energiebewuste cryptocurrency die niet werkt via mining, maar via de zogenoemde proof-of-stake. Hierbij worden er niet via allerlei computers ingewikkelde coderingen en controles uitgevoerd, wat enorm veel energie scheelt. Peercoin werkt via controles die ook wel ‘mining’ worden genoemd. Daarbij vinden er validaties plaats aan de hand van de voorraad Peercoins die deelnemers in bezit hebben en verhandelen. Dit controleproces gaat sneller, kost veel minder stroom en is daarom aanzienlijk minder schadelijk voor het milieu. Chia is ook een cryptocurrency die je kunt overwegen als je milieuvriendelijker wilt worden. Deze munt gebruikt evenmin mining, maar werk via farming. Controles en checks vinden plaats via ongebruikte ruimte op de harde schijf. Ten slotte is EverGreenCoin een groen initiatief in de wereld van cryptocurrency. Net als de Peercoin gebruikt deze munt proof-of-stake.
En vergeet ook niet de vegan cryptocurrency als alternatief
Jerome Flynn, een van de bekendste acteurs uit de serie Game of Thrones, is sinds 2019 een van de spreekbuizen van een vernieuwend crypto-initiatief uit Israël. Dit project wordt VeganNation genoemd en is een onderneming die ernaar streeft om de veganistische levensstijl wereldwijd te promoten. De veganisten achter het project zijn ervan overtuigd dat het stimuleren van veganisme op mondiaal niveau de ecologische voetafdruk van de mens gaat verkleinen. Al met al reden genoeg om in deze innovatieve munt onder de cryptocurrency te investeren
Al met al: ecologische verantwoord investeren in cryptocurrency is mogelijk
Hoewel het miningproces in het kader van blockchain technologie slecht is voor het milieu door de grote elektriciteitsafname die hiervoor noodzakelijk is, zijn cryptocurrencies niet per definitie slecht voor het milieu en klimaat. Belangrijk is, als de ecologie en het milieu je hart hebben, dat je investeert in een munt die wél rekening houdt met moeder aarde.